Hoe maak je confituur?

Heb jij na de zomer heel wat fruit over? Maak er dan gewoon confituur van. Zo kan je het hele jaar door nog genieten van die overheerlijke aardbeien, appelen, peren, pruimen, besjes of frambozen uit de tuin. Maar hoe begin je eraan? En waar moet je zeker op letten? Wij helpen je met 5 simpele stappen op weg.
STAP 1: Was, schil en ontpit het fruit

Confituur maak je van puur fruit. Was, schil en ontpit het fruit dus eerst grondig. Stop de stukjes fruit nadien in een kookpot en voeg geleisuiker en citroensap toe. Gebruik 1 kg suiker voor 1 kg fruit. Geen geleisuiker in huis? Gebruik dan gewone kristalsuiker en voeg hier pectine of agar agar (een natuurlijk bindmiddel) aan toe. Zo krijgt je confituur toch nog die typische, geleiachtige textuur.

STAP 2: Kook het fruit

Verhit de kookpot met het fruit, de suiker en het citroensap. Laat een tijdje pruttelen en roer geregeld. Krijgt het mengsel een geleiachtige structuur en komt er een schuimlaagje op? Dan is je confituur klaar. Dit kan je ook makkelijk nagaan met een simpel trucje: leg een beetje confituur op een bordje in de frigo. Verstijft de confituur? Dan is ze klaar. Voelt de confituur nog lopend aan? Dan laat je het mengsel best nog even pruttelen.

STAP 3: Giet het mengsel in kraaknette bokalen

Is de confituur klaar? Zorg dan eerst en vooral dat je het schuimlaagje met een schuimspaan verwijdert. Giet het mengsel nadien met een trechter of pollepel in de typische confituurbokalen. Let wel op: de bokalen, en vooral de deksels, moeten kraaknet zijn. Daarom steriliseer je ze best op voorhand. Dat doe je simpelweg door ze 5 minuten te laten koken in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. Vergeet nadien niet om alles goed af te spoelen, zodat er geen witte sodaresten meer te bespeuren zijn.

STAP 4: Laat afkoelen

Voordat je de bokalen opbergt, is het belangrijk dat je ze laat afkoelen. Schroef het deksel stevig vast en plaats de bokalen ondersteboven op een theedoek. Zo loopt het warme mengsel tot aan de rand, en kan er zeker geen lucht binnendringen. Gebruikte je gewone suiker, zoetstof of stevia? Dan weck je de confituurpotten best ook nog even in een inmaakketel . Zo zijn ze helemaal vacuüm getrokken en blijven ze langer goed!

STAP 5: Bewaar ze op een koele, donkere plek

Zijn je bokalen afgekoeld? Kleef er dan een etiketje op met de inhoud (bijvoorbeeld: rabarber-abrikoos) en eventueel ook de inmaakdatum. Bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plek. Als kers op de taart, kan je ook nog een mooi doekje of papiertje over het deksel spannen. Zo zien je potjes confituur er extra leuk uit!

Nu is het aan jou!