6 Heerlijke receptjes met wortelen

5 Heerlijke receptjes met wortelen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een paar wortelen moet weggooien nadat je een busseltje hebt gekocht? Bespaar die achterblijvertjes een 'one way ticket' richting composthoop en verwerk al je wortelen in een paar heerlijk makkelijke receptjes.

Wortelspaghetti carbonara

Ingrediënten:

  • 250 gram volkorenpasta
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 grote wortelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte parmezaan
  • Scheutje olijfolie
  • Enkele takjes peterselie
Wortelspaghetti carbonara

Bereiding:

  • Schil de wortelen en maak er met een spiraalsnijder lange slierten van. Kook de volkorenspaghetti beetgaar in lichtgezouten water. Voeg de laatste 5 minuten de wortelspaghetti toe.

  • Pers de knoflook. Bak de sjalot met de knoflook glazig in wat olijfolie. Voeg de spekblokjes toe en bak goudbruin. Klop de eieren los en kruid met peper en zout.

  • Giet de spaghetti af en vang enkele eetlepels van het kookvocht op. Doe de spaghetti in de pan en voeg het eiermengsel toe. Roer tot het ei licht stolt.

  • Meng er de geraspte kaas en het spek door. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met de peterselie en wat extra kaas.

Dit heb je nodig om wortelspaghetti carbonara te maken:

Gezond wortelsapje

Ingrediënten:

  • 700 gram wortelen
  • 2 sinaasappels
  • Snuifje kaneel
Gezond wortelsapje

Bereiding:

  • Was de wortelen goed schoon en verwijder de kontjes.

  • Schil de sinaasappels.

  • Stop de wortelen en sinaasappels in de sapcentrifuge

  • Giet in een glas en werk af met een snuifje kaneel

Dit heb je nodig om een gezond wortelsapje te maken:

Pittige Thaise wortelsoep

Ingrediënten:

  • 1 bussel wortelen
  • 2 ajuinen
  • 1 teentje look
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 ajuinen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 eetlepel currypoeder (madras of oosterse currymengeling)
  • 1 stukje gember (1 cm lang)
  • peper en zout
  • enkele takjes koriander
Pittige Thaise wortelsoep

Bereiding:

  • Was de wortelen, maak ze schoon en snijd ze in grove stukken.

  • Pel de uien en de look en snipper ze fijn, rasp de gember.

  • Doe alle ingrediënten in de soepmaker.

  • Werk af met een takje koriander.

Dit heb je nodig om Thaise wortelsoep te maken:

Snelle worteltaart

Ingrediënten:

  • 200 gram wortelen
  • 200 gram gesmolten boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 ajuinen
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel kaneel

Ingrediënten voor de topping:

  • 100 gram verse roomkaas
  • 50 gram zachte roomboter
  • 50 à 75 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Pittige Thaise wortelsoep

Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 180 graden en rasp je wortelen fijn in een grote kom.

  • Voeg de suiker en de eieren toe aan je geraspte wortelen.

  • Voeg ook de bloem, gesmolten boter, kaneel en het snufje zout eraan toe. Roer dit alles nogmaals door elkaar en je beslag is klaar.

  • Vet nu met boter een taartvorm in en giet het beslag erin. De worteltaart kan nu voor ongeveer 40 minuten in de oven.

  • Maak je topping door de roomkaas, de roomboter, het poedersuiker en de vanillesuiker door elkaar te roeren. Laat je worteltaart wel eerst even afkoelen voor je de topping er overheen smeert.

Dit heb je nodig om worteltaart te maken:

Smeuïge wortelpuree

Ingrediënten:

  • 600 gram wortelen
  • 100 gram geschilde aardappelen (bloemig)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 3 eetlepels mascarpone
  • ½ blokje goentebouillon
  • 1 eetlepel fijn gehakte platte peterselie
Pittige Thaise wortelsoep

Bereiding:

  • Snijd de wortelen en aardappelen in stukjes. Verwarm de olie in een pan, en schep de stukjes wortel en aardappel erdoor. Voeg 2 el water toe. Leg een deksel op de pan en stoof op een heel zacht vuurtje in ca. 12 min. gaar.

  • Voeg de mascarpone toe en verkruimel het halve bouillonblokje erboven.

  • Pureer de groente in de blender en voeg naar smaak peper toe. Strooi de peterselie erover.

Dit heb je nodig om wortelpuree te maken: