Kies en serveer je wijn als een expert

Welke wijn? In welk glas? En bij welk gerecht? Het lijken moeilijke vragen, maar met onze wijntips geniet je samen met je gasten van de ideale smaakcombinaties.

Welke wijn past bij welk gerecht?

In principe bestaan er geen vaste regels over het combineren van wijn met eten. In de eerste plaats is je eigen smaak bepalend. Toch zijn er een aantal klassieke combinaties en algemene richtlijnen:

  • Oesters drink je best met een frisse, strakke wijn, zoals een Chablis of een Sauvignon Blanc.
  • Een gegrilde steak gaat goed samen met een krachtige rode wijn, zoals een Malbec.
  • Bij lichte gerechten passen het best lichte witte wijnen of lichte fruitige rode wijnen, zoals een Beaujolais. Voor zwaardere gerechten kies je best voor een volle witte wijn of een rode wijn.

Advies nodig? Kom gerust met je feestmenu naar je Colruyt-winkel in de buurt. De rayonverantwoordelijke wijn helpt je graag verder!

Kies voor een klassiek glas

De keuze van je wijnglas speelt een belangrijke rol bij de smaakbeleving van je wijn. Je kiest best voor een klassiek glas met een steel, waarbij de glasrand iets minder breed is dan de bodem van het glas. De kleinere rand van het glas zorgt ervoor dat je geen aroma’s verliest. Daarnaast vermijd je met de steel dat je glas opwarmt door de temperatuur van je handen.

Je kiest best ook voor heldere, doorzichtige glazen. Zo komt de kleur van de wijn goed tot zijn recht. De kleur van de wijn vertelt immers heel wat over het type wijn dat je drinkt.

Wittewijnglazen vs. rodewijnglazen

Algemeen gesproken vraagt een witte wijn om een kleiner wijnglas en serveer je een rode wijn beter in een groter glas. Een kleiner glas accentueert immers het fruitige karakter van de drank en dat is belangrijk bij witte wijn. Terwijl een groter glas meer zuurstof in het glas toelaat en zo de smaakbeleving van rode wijn verbetert.

Of je nu voor een groot of klein glas kiest, vul je glazen steeds voor 1/3. Zo laat je de wijn makkelijk walsen, waardoor de aroma's vrijkomen. Bovendien ziet je glas er ook eleganter uit.

Ontdek onze wijnglazen

Plaats je glazen op tafel volgens de regels van de kunst

Met een mooi gedekte feesttafel scoor je altijd punten. Van rechts naar links, plaats je eerst het wittewijnglas, dan het rodewijnglas en daarna een groot glas voor water. Zet de glazen op een schuine lijn naar achter, zodat je gasten makkelijk aan het gewenste glas kunnen.

De volgorde van je wijnen baseer je best op de sterkte en kwaliteit van je wijn. Hier geldt de volgende vuistregel: eenvoudige wijn voor 'betere', jonge voor oudere en droge voor zoete.

Ontdek onze wijnglazen

De juiste accessoires

Niet enkel het juiste glas is belangrijk, er bestaan ook heel wat handige accessoires die je helpen om je wijn als een expert te serveren. Aangezien je koelkast al behoorlijk vol zal zitten tijdens de feestdagen kan een extra koelkast, wijnrek of wijnkast zeker van pas komen.

Verder kijk je best eens of je zeker alles in huis hebt om je wijn op de perfecte manier te kunnen serveren. Een goede wijnopener is natuurlijk essentieel, maar ook een wijnkoeler, een decanteerkaraf, een wijnschenker en een flessenstop kan je niet missen als je je gasten ten volle wil laten genieten van hun glaasje wijn.

Ontdek meer wijnartikelen