• Home
  • Welk type braadpan kiezen? - ColliShop

De juiste pan kiezen

De verschillende soorten pannen

Poêles à frire

1. Braadpannen

Dé pan bij uitstek. Je herkent ze aan de licht afgeronde rand, de vlakke bodem en de lange handgreep. Een braadpan is multifunctioneel en je gebruikt ze vooral om vlees en groenten of om eieren in te bakken.
=> Voor bakken, braden, bruinen en dichtschroeien.

2. Sauteerpannen

Een sauteerpan of sauteuse heeft een hoge, rechtere rand. Daardoor is ze prima geschikt voor grotere hoeveelheden of voor bereidingen met saus (minder kans op spatten). Een sauteerpan is lager dan een kookpot en zorgt voor een mooi, gelijkvormig bakresultaat.
=> Voor sauteren, bruinen en voor bereidingen met saus.

Poêles à frire

3. Grillpannen en plancha's

Zowel de grillpan als de plancha zijn platte pannen die hoge temperaturen aankunnen. Het voordeel van grillen is dat je geen vetstof hoeft te gebruiken. Plancha of grillpan? Ken je het verschil?
- Een plancha heeft een glad oppervlak en is ideaal om vis, groenten en fruit in te bakken. De ingrediënten komen rechtstreeks in contact met de plaat en het gladde oppervlak is makkelijk schoon te maken.
- Een grillpan is geribbeld. Het vet loopt tussen de ribbels en het vlees bakt heerlijk krokant. De typische grillstrepen zorgen voor een mooi motief op het vlees.
=> Voor grillen.

4. Pannenkoekenpannen

Een pannenkoekenpan heeft een platte bodem en een zeer lage rand. Ze is speciaal geschikt voor pannenkoeken en pancakes, maar ook handig om een spiegelei in te bakken. De lage rand zorgt ervoor dat je gezwind je pannenkoek omkeert of - voor wie het voorzichtiger aanpakt - dat je makkelijk een spatel kan gebruiken.
=> Voor pannenkoeken.

Poêles à frire

5. Woks

Een wok is een hogere pan met een kleine bodem en een bolle vorm. Ze heeft een grotere inhoud dan bijvoorbeeld een sauteerpan en je gebruikt ze om op hoge temperatuur te braden. De warmte verspreidt zich gelijkmatig over de volledige oppervlakte van de pan. Bij deze snelle kooktechniek op een hoog vuur moet je de ingrediënten regelmatig omscheppen. Vandaar dat we spreken van "roerbakken".
=> Voor sauteren, bakken en sudderen.

6. Steelpannen

Een steelpan heeft een hoge rand en meestal een kleinere diameter. Deze kleine kookpot is ideaal om sauzen in te bereiden. De conische steelpan heeft een afgeronde binnenzijde, perfect om met een klopper te roeren. In deze pan maak je als een echte pro een heerlijke bechamel- of hollandaisesaus of banketbakkersroom.
=> Voor sauzen en voor braden of opwarmen van kleine hoeveelheden.

Poêles à frire

7. Vispannen

Een vispan heeft een ovale vorm. Je bakt er met gemak een volledige vis of grote visfilets in.
=> Voor dichtschroeien, bakken en braden van vis.