• Home
  • Welk materiaal kiezen voor je pan? - ColliShop

Een bakpan van welk materiaal?

De verschillende materialen

Poêles à frire

1. Pannen van inox of roestvrij staal

Inox is één van de meest gekende materialen in de keuken. Inox pannen zijn zeer krasbestendig en makkelijk in onderhoud. Als het op warmtegeleiding aankomt, scoort inox minder goed dan andere materialen. Daarom krijgen ze dikwijls een dikke, meerlagige bodem, gecombineerd met aluminium, voor een betere warmteverspreiding. De dikte van de bodem én de rand bepaalt de kwaliteit (en de prijs). Voor dichtschroeien op hoog vuur (van vlees), stoven en sudderen.

Voordelen:
  • duurzaam
  • tast de smaak van de voedingsmiddelen niet aan
  • een coating is niet absoluut noodzakelijk
Nadelen:
  • minder goede warmtegeleiding (tenzij dikke/meerlagige bodem)
  • vetstof nodig (behalve bij een pan met antikleeflaag)
  • gewicht
  • prijs

2. Pannen van aluminium

Aluminium pannen zijn praktisch in gebruik, goedkoop en makkelijk hanteerbaar. Ze hebben dan ook succes in de keuken. Aluminium geleidt goed en snel de warmte over de volledige pan. Voedingsmiddelen komen best niet rechtstreeks in contact met aluminium. Daarom krijgen deze pannen altijd een coating, meestal een antikleeflaag. De kwaliteit van deze laag bepaalt de levensduur van de pan. Voor bruinen en braden op een matig vuur.

Voordelen:
  • uitstekende warmtegeleiding
  • licht
  • prijs
  • eenvoudig schoon te maken
Nadelen
  • levensduur (wordt bepaald door de kwaliteit van de coating)
  • aandacht voor correct gebruik
  • niet vormvast (bij dunne bodem)
Poêles à frire

3. Pannen van gesmeed aluminium

Gesmeed aluminium is sterker en vormvaster dan gewoon aluminium (of gegoten aluminium). Het behoudt een aantal voordelen van gegoten aluminium (geleiding en onderhoud), maar is wel een beetje zwaarder. Voor bruinen en braden op een matig vuur.

Voordelen:
  • uitstekende warmtegeleiding
  • eenvoudig schoon te maken
Nadelen
  • levensduur (wordt bepaald door de kwaliteit van de coating)
  • aandacht voor correct gebruik

4. Pannen van geëmailleerd gietijzer

Gietijzer (geëmailleerd of niet) houdt de warmte zeer goed vast en geeft ze ook langzaam en gelijkmatig terug af. Ideaal dus voor de bereiding van stoofpotjes.

Voordelen:
  • duurzaamheid
  • warmtebehoud
Nadelen
  • trage warmtegeleiding
  • hoge prijs
  • gewicht
Poêles à frire

5. Pannen van ijzer (plaatstaal)

Pannen "van ijzer" (eigenlijk van plaatstaal) zijn zeer snel op temperatuur en geven de smaak van de voedingsmiddelen een extra boost. Het is een duurzaam materiaal zonder toevoegingen. Plaatstaal moet je best wel "inbranden". Zo creëer je op termijn een natuurlijke antikleeflaag. Opgelet: een pan van plaatstaal kan roesten. Voor bakken, dichtschroeien en bruinen.

Voordelen:
  • natuurlijk materiaal
  • krasbestendig en duurzaam
  • wordt beter met de jaren: door ze te gebruiken, creëer je een antiaanbaklaag
Nadelen
  • onderhoud (inbranden noodzakelijk)
  • correct schoonmaken (kan roesten)

6. Pannen van carbonstaal

Carbonstaal is een materiaal dat de warmte goed en snel geleidt. Ideaal voor dichtschroeien, bakken en sauteren. Het is dan ook een prima materiaal voor wokpannen.

Voordelen:
  • goede en snelle warmtegeleiding
  • krasbestendigheid en levensduur (afhankelijk van de dikte)
Nadelen
  • gewicht
  • inbranden noodzakelijk (tenzij bij antiaanbaklaag)
Poêles à frire

7. Pannen van koper

Koper is de uitblinker onder de pannen. Omdat het een uitmuntende warmtegeleider is, én bovendien energiezuinig, is het niet zo verwonderlijk dat vele chefs zweren bij koperen pannen. De prijs en het moeilijkere onderhoud (vertinning) zorgen ervoor dat we deze pannen eerder terugvinden in professionele keukens.

Voordelen:
  • uitzonderlijke warmtegeleiding
  • extreem krasbestendig
Nadelen
  • onderhoud
  • gewicht
  • prijs
Warmtegeleiding Licht/hanteerbaar Onderhoud/schoonmaak Krasbestendig
Aluminium ++++ ++++ ++++ ++*
Roestvrij staal ++ ++ +++ ++++
Gesmeed aluminium ++++ +++ ++++ +++*
Geëmailleerd gietijzer +++ + +++ ++++
Plaatstaal/ijzer ++ ++ +++ ++++
Carbonstaal ++++ ++ +++ +++
Koper +++++ ++ + +++
* is afhankelijk van de kwaliteit van de antikleeflaag