Tips voor je feesttafel

Een feesttafel is meer dan alleen je gerechten. Wie zet je naast wie? Welke accessoires mag je niet vergeten? En hoe zorg je voor een mooi versierde tafel? Ontdek snel onze tips en laat je inspireren.

Tips om je tafel te dekken

  • Plaats je borden voor het hoofdgerecht en voorgerecht en eventueel een soepkom op ongeveer 1 cm van de tafelrand.
  • Rechts van je bord leg je van binnen naar buiten eerst een groot mes, dan het vismes, de soeplepel en een klein mes voor je voorgerecht. Links begin je van binnen naar buiten met de grote vork, dan de visvork en een kleine vork voor het voorgerecht. Aan de bovenkant van je bord leg je dessertlepel en een cakevorkje (de tanden van het vorkje wijzen naar rechts, het blad van het lepeltje naar links).
  • De glazen plaats je rechtsboven je bord: eerst het waterglas, dan het rodewijnglas, het wittewijnglas staat het verst van je bord.
  • Het boterbordje plaats je linksbovenaan. Leg het botermesje bovenaan met de snijkant gericht naar de gasten en de punt wijzend naar links.
  • Zorg in het midden van de tafel voor een mooi bloemstukje om evenwicht te brengen.
Serviezen »
Bestek »
Glazen »

Tafel versieren met een zelfgemaakt bloemstuk

Een feesttafel is niet af zonder de juiste versiering. Zorg bijvoorbeeld voor een echte kerstsfeer met een zelfgemaakt bloemstukje:

  • Wikkel een houten plank in met watten om sneeuw te simuleren.
  • Kleef een aantal kerstballen op de watten. Haal de pinnetjes van de kerstbal en stop een bloem in elke kerstbal. Tip: een orchidee heeft het minste water nodig.
  • Werk af met dennenappel en dennentakjes tussen de kerstballen.

Zorg in ieder geval dat de kleuren van je feesttafel passen bij je interieur. Een strakke tafel bij een klassiek interieur oogt bijvoorbeeld niet zo mooi.

Kerstversiering »

Extra tafels nodig?

Weet je hoeveel volk er naar je feest komt? Zorg dan zeker dat je voldoende tafels in huis hebt. Extra plooitafels kan je altijd gebruiken en je bergt ze achteraf makkelijk op.

Opklapbare tafels »

Wie zet je naast wie?

Zorg voor een goede tafelschikking met naamkaartjes:

  • Getrouwde koppels zet je best niet naast elkaar. Pas verloofde koppels dan weer wel.
  • Probeer steeds een vrouw naast een man te zetten.
  • Zet gasten met gemeenschappelijke interesses naast elkaar.
  • Hou de grootste praters uit elkaar.
  • Gastheer en gastvrouw zitten best tegenover elkaar aan het hoofd van de tafel.
Bekijk onze kaartjeshouders

Deze accessoires vergeet je snel

Heb je aan alles gedacht voor je feesttafel? Controleer voor de zekerheid nog even onze checklist:

Bekijk meer accessoires voor je tafel