Word een echte sushi-expert

Met onze tips tover je in 1-2-3 verse, zelfgemaakte maki, sashimi, temaki en nigiri op je bord

Hoe kook je de typische, kleverige sushirijst?

Weet je niet hoe je die kleverige, witte rijst kookt? Geen paniek. Hou deze tips in het achterhoofd en het lukt je zeker wel.

  • Spoel de rijst eerst een paar keer, todat het water helemaal helder is. Zo verwijder je zetmeel en onzuiverheden.
  • Gebruik 1,5 eenheden water voor 1 eenheid rijst.
  • Laat de rijst eerst ongeveer 2 uur weken.
  • Laat na het koken de rijst nog 15 minuten staan, met het deksel op de pot.
  • Het plakkerige effect krijg je door wat rijstazijn onder de rijst te mengen.
Onze rijstkokers

Vis, of liever iets anders?

Maki, temaki, nigiri en california rolls worden traditioneel gemaakt met rauwe vis. Vooral tonijn en zalm zijn populaire vissoorten. Gebruik je liever groenten, kaas, vlees of tofu? De opties zijn eindeloos.

Ga bijvoorbeeld voor california rolls met stukjes avocado en roomkaas. Of kies voor stukjes komkommer en omelet met wasabi. Ook lekker is om je maki bijvoorbeeld op te vullen met surimistaafjes en in sojasaus gemarineerde tofu. Welke ingrediënten je ook verkiest, met de juiste techniek en het geschikte keukenmateriaal word je een echte sushi chef!

Koksmessen en andere keukenhulpjes

Het oog wil ook wat!

Witte rijst, zwarte nori en felgekleurde groenten of vis: maki, sushi en california rolls lijken soms te mooi om op te eten. Maar om écht indruk op je gasten te maken, haal je best ook het gepaste servies in huis. Plaats een grote serveerplank - of gewone snijplank- in het midden van de tafel en orden hier netjes al je Japanse kunstwerkjes op.

Op het bord van elke gast plaats je een potje sojasaus, eetstokjes, wat gepekelde gember en wasabipasta. Maak het plaatje compleet met een mooie theepot voor de groene thee, voor tijdens of na de maaltijd. Itadakimasu!

Het gepaste sushiservies?