Stoomkoken

Koken met verse ingrediënten die boordevol vitamines zitten: het is een must als je er een gezonde levensstijl op na wilt houden. Maar helaas is dat niet altijd zo eenvoudig. Want niet enkel de juiste ingrediënten zijn belangrijk, ook de kookwijze heeft een grote invloed op de voedingswaarde van je maaltijd. Met een stoomkoker hou je smaken en vitamines beter vast.

De voordelen van stoomkoken

Wist je dat de vitamines A en B een temperatuur hoger dan 100°C niet overleven? En dat jouw eten boven de 120°C geen enkele vitamine meer bevat? Laat daar nu net de sleutel van het stoomkoken zitten. Want ook al kookt water pas vanaf 100°C, de stoom die vrijkomt van het kokende water koelt snel af en is maar maximum 95°C wanneer het je eten bereikt. De oorspronkelijke vitamines en mineraalzouten blijven dus bewaard.

Stoomkoken heeft ook nog andere voordelen ten opzichte van andere traditionele kookwijzen:

  • Je hoeft geen zout of vetstof toe te voegen.
  • Je eten bewaart zijn oorspronkelijke smaak.
  • Door de lagere temperatuur worden de vitamines en mineraalzouten beter bewaard.
Bekijk al onze stoomkokers

Enkele handige tips

Koken met stoom duurt niet langer dan koken met een pan of een oven. Hier zijn enkele handige tips om je leven makkelijker te maken en jouw bereidingen nóg beter te laten smaken:

  • Snijd je groenten en vlees in kleine stukjes om zo de gaartijd te verminderen. Vis kan je wel in zijn geheel stomen.
  • Leg de groenten pas in het stoommandje wanneer de stoom zich begint te vormen. Zo bewaren de groenten mooi hun kleur.
  • Je kan aromatische kruiden meteen toevoegen aan het kookwater of aan de ingrediënten om zo smaken te accentueren.

Bovendien heb je voor stoomkoken geen duur kookgerei nodig. Een elektrische stoomkoker, een vergiet en papillotzakjes volstaan al ruimschoots. Laat je snel inspireren door de heerlijke recepten met papillot van Colruyt. Waar wacht je nog op?

Ontdek al onze keukenhulpjes