Terug naar het overzicht

Buitenbeentjes in de keuken

Ben je dol op asperges? Ga je likkebaarden van mosselen? Of valt een tajine op z'n Marokkaans meer in de smaak? Wanneer je jouw koksmuts opzet, dan heb je ook aangepast materiaal nodig. Kookpotten die de keukenprins- of -prinses in jou naar boven halen!

Speciale kookpotten om in huis te hebben:

  1. 1. Snelkoker

    Heb je na een drukke dag weinig tijd om te koken? Dan kan een snelkoker je tijd achter het fornuis flink reduceren. Een snelkookpan heeft trouwens niet enkel het voordeel dat je 2 tot 3 keer sneller kookt. Door de kortere kooktijd behoud je tot 80% van de vitamine C in je groenten én verbruik je minder energie. Bovendien is een snelkoker een echte 'multicook': je kan de kom gebruiken om ingrediënten te koken in water, te stoomkoken, aan te braden of om suddergerechten klaar te maken.

  2. 2. Tajine

    Je gasten verrassen met een multicultureel momentje? Dat kan als je een tajine in huis hebt. Niks beter om een (Marokkaanse) sudderschotel met groenten, vlees of vis te bereiden. Tijdens het koken met een tajine, slaat verdampt vocht uit het eten als condens neer op het deksel. Door de unieke vorm van dat deksel, loopt het water terug in de schaal en droogt het eten niet uit. Let wel op: een traditionele tajine is gemaakt van aardewerk en kan dus niet op een inductievuur gebruikt worden.

  3. 3. Potten met inzet

    Een kookpot met inzet is enorm handig in de keuken. Niet alleen kan je ingrediënten heel makkelijk uit het kokend water halen, een inzet laat je ook toe om bijvoorbeeld groenten te stomen i.p.v. te koken. Je hebt verschillende soorten potten met inzet, elk voor een specifiek doel:

    • Aspergekokers

      Een hoge, smalle pot waarin je asperges rechtopstaand kan koken. De puntjes, die van zichzelf al zacht zijn, steken boven het water uit en worden gestoomd in plaats van gekookt.

    • Pastakokers en couscouspotten

      Het principe hier is hetzelfde als bij aspergekokers: in een pastakoker of couscouspot haal je dankzij de inzet je pasta of couscous makkelijk uit het water én kan je dat zetmeelrijke water achteraf nog gebruiken om, bijvoorbeeld, een goed gebonden sausje te bereiden.

    • Ontsappers

      Met een ontsapper kan je dankzij stoomdruk snel het sap uit enkele kilo's groenten of fruit halen. Je legt je vruchten gewoon in de zeef en het sap komt onderaan in de sapopvangketel terecht.

  4. 4. Mosselpot

    Nog zo'n Belgische topper: mosselen met frietjes. Overheerlijk én supermakkelijk. Zeker als je een mosselpot in de kast hebt staan. Door de typische hogere vorm van het deksel kan je de mosselen goed opschudden waardoor ze allemaal gelijkmatig kunnen garen. Geen gedoe met half gevulde kommen of mosselen die in je keuken door de lucht vliegen bij het opschudden.