Poké bowls maken in 4 simpele stappen

Denk jij bij het horen van ‘poké’ meteen aan die knalgele Pikachu? Think again, want poké bowls hebben niets met de gelijknamige Japanse animatieserie te maken. Het zijn Hawaïaanse visslaatjes met gemarineerde stukjes vis, groenten, zeewier en rijst. De trend komt overgewaaid uit Amerika, waar de kleurrijke kommetjes door hun gezonde imago en instagrammable uiterlijk razend populair zijn. Ook zin om je tanden in deze nieuwe hype te zetten? Wij leggen je in 4 simpele stappen uit hoe je zelf een poké bowl op tafel tovert. Gotta eat them all!

Stap 1: Kook de rijst met rijstazijn

De basis van elke poké bowl? Rijst! Je kan zowel witte rijst als zilvervliesrijst gebruiken. Maar het gebruikelijkst – en ook het lekkerst – is om sushirijst te gebruiken. Deze rijst bevat veel zetmeel en is daardoor extra kleverig. Ideaal om nadien je bowl met eetstokjes op te eten! Wanneer de rijst gekookt is, maak je de rijstazijn klaar. Hiervoor warm je simpelweg 6 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels zout en 4 eetlepels suiker op in een pannetje. Roer het mengsel nadien zorgvuldig door de rijst en laat het geheel goed afkoelen.

Stap 2: Marineer de vis in sojasaus en sesamolie

Poké betekent in het Hawaïaans letterlijk ‘visrestjes’. Stukjes verse zalm of tonijn mogen dan ook niet ontbreken in je kleurrijke poké bowl. Essentieel is ook dat je de rauwe stukjes vis marineert. Met gelijke delen sojasaus en sesamolie kan je bijvoorbeeld al een typische marinade maken. Breng het sausje nog wat extra op smaak met lente-uitjes en laat de vis hier ongeveer 1 uur in weken. Wil je graag een marinade met wat extra pit? Voeg dan gember, look, of balsamicoazijn toe aan het sausje. Ben je vegetarisch of veganistisch? Ruil de vis dan in voor tofu. Snij de tofu in stukjes en laat ze even in de soja-sesamsaus marineren. In tegenstelling tot de vis, bak je de tofu nadien best wel nog even op. Zo worden de blokjes tofu lekker krokant.

Stap 3: Kies voor kleurrijke groenten en fruit

Wat een poké bowl er zo onweerstaanbaar lekker uit doet zien? Dat zijn die felle, contrasterende kleuren! Maak van jouw poké bowl een echt meesterwerkje en kies voor groenten die er ook nog eens mooi uitzien. Denk aan edamame, spinazie, rode kool, rode biet, radijsjes en avocado. Voeg er ook wat stukjes fruit aan toe, zoals mango of ananas. Exotisch, kleurrijk en zoet: kortom, een echte smaakmaker in je Hawaïaanse poké! Vergeet je fruit en groenten niet in kleine stukjes te snijden, zo kan je je bowl nadien makkelijk met eetstokjes opeten.

Stap 4: Werk af met sesamzaadjes en marinade

Is de rijst afgekoeld, de vis gemarineerd en de groenten en fruit bereid en gesneden? Dan is het tijd om alle ingrediënten in de bowls te schikken. Leg de rijst vanonder en plaats hier de groentjes, fruit en vis op. Als kers op de taart, besprenkel je de inhoud van de kom met nog wat sesamzaadjes en marinade. Hiervoor kan je gewoon de rest van de soja-sesamsaus gebruiken.

Klaar? Foto!

Is je poké bowl klaar? Vergeet dan zeker geen foto te trekken van je kleurrijk meesterwerkje. Want nadien zal er geen korreltje rijst of stukje vis meer overblijven. Je bent gewaarschuwd!

Deze keukenhulpjes heb je nodig