Pasta in alle maten en vormen

Rarara: wat is superlekker, makkelijk klaar te maken en niet duur? Pasta natuurlijk! Dit typische Italiaanse gerecht vind je tegenwoordig overal in de wereld. Alleen wordt het traditioneel als voorgerecht gegeten (il primo piatto) en niet als onderdeel van een hoofdgerecht.

Verse pasta

Zelf pasta maken is helemaal niet moeilijk: je hebt enkel verse eieren en bloem nodig. Voor wat meer smaak en een soepele textuur kan je ook bloem van harde tarwe toevoegen. Per ei gebruik je 100 g bloem. Volgens sommige recepten voeg je beter ook een snuifje zout of een beetje water toe.

Droge pasta

Droge pasta is meestal gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Het bewaart heel wat langer dan verse pasta. Terwijl verse pasta al in enkele uren klaar is, moet droge pasta minstens 24 uur drogen in een temperatuur van 20° C, tot je ze kan breken. Om te voorkomen dat de pasta aan het droogrek blijft plakken, wordt er bloem op gestrooid. Zodra de pasta volledig droog is, kan ze voor lange tijd bewaard worden in een hermetisch afgesloten bewaardoos, bij voorkeur in metaal.


Het deeg maken voor de pasta

Meng de eieren en de bloem met een keukenrobot Deze stap kan je ook met de hand uitvoeren: klop dan de eieren eerst lichtjes op en meng ze onder de bloem tot je een glad, egaal deeg hebt. Laat het deeg minstens een uur lang op een koele pluk rusten in een afgesloten pot.

Tip: zeef de bloem om klonters te vermijden

Van deeg tot pasta

Rol met een deegroller het deeg uit op een houten werkvlak  tot je een dunne lap overhoudt. Geen zin om alles met de hand te doen? Dan kan je ook een pastamachine gebruiken. Zo wordt het een stuk makkelijker en is je deeg en je pasta zeker glad, egaal en fijn.

Het geheim van een geslaagd pastagerecht zit hem in het koken van de pasta. Doe de pasta in een pot met gezouten water, ongeveer 1 liter water en 10 g zout per 100 g pasta, en hou de pot tijdens het koken goed in het oog. Serveer de pasta op z’n Italiaans: al dente (beetgaar). Buon appetito!