6 Heerlijke receptjes met wortelen

Een overheerlijk feestmenu met The Messy Chef en Kenwood

Heb je nog geen idee wat je gaat klaarmaken voor Kerst of oudejaar? Ben je de traditionele kerstkalkoen of fondueschotel beu? Of wil je je gasten verrassen met een trendy gerecht? Foodblogger Jelle Beeckman, beter bekend als The Messy Chef, ging voor ons aan de slag met een Kenwood keukenrobot en schudde dit overheerlijk én makkelijk feestmenu uit z'n mouw. Laat je inspireren en… eet smakelijk!

VOORGERECHT: Knolseldersoep met walnoten en schimmelkaas

Ingrediënten:

  • groentenbouillon
  • 1 knolselder
  • 1 prei
  • 2 ajuinen
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje laurier
  • 3 blaadjes salie
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram schimmelkaas
  • 50 ml room
  • peper
  • zout
  • room
  • olie
Knolseldersoep met walnoten en schimmelkaas

Bereiding:

  • Verwarm de groentenbouillon.

  • Spoel de prei en snij het witte deel in stukken.

  • Schil de knolselder en snij in stukken.

  • Pel een ajuin en snij in stukken.

  • Smelt boter in een kom en laat de ajuin, prei, aardappelen en knolselder even aanstoven.

  • Giet de bouillon erover en voeg het kruidenbouquet toe.

  • Kruid de soep met peper en zout en laat pruttelen.

  • Zet het vuur af en haal het kruidenbouquet eruit.

  • Doe de soep in de blender en mix langzaam tot een egale soep.

  • Rooster de walnoten en hak ze fijn in de hakmolen.

  • Dresseer de soep met de walnotencrumble, blauwe kaas, room en wat olie.

Dit heb je nodig om deze soep te maken:

HOOFDGERECHT: Lasagne met butternutpompoen, bospaddestoelen en truffel

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem 0.0 (fijngemalen tarwebloem)
  • 5 eieren
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • 2 kastanjes
  • 200 ml kippenbouillon
  • Rozemarijn - tijm - laurier
  • Peper & zout
  • 200 ml room
  • 200 ml witte wijn
  • Olijfolie
  • Truffel
  • 1 butternutpompoen
  • Boschampignons
  • 2 sjalotten
  • Klontje boter
Lasagne

Bereiding Lasagne:

  • Doe de eieren in een mengkom.

  • Voeg er de bloem en een snuifje zout aan toe.

  • Kneed het deeg m.b.v. de deeghaak in je keukenrobot.

  • Plaats de pastamaker op je keukenrobot en draai het deeg tot vellen voor je lasagne.

  • Laat de lasagnevellen rusten.

  • Kook de lasagne

Bereiding saus:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Snij de (ongeschilde) pompoen in schijven. Smeer die in met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Bak in de oven en laat lichtjes afkoelen.

  • Doe tijm, rozemarijn, laurier en peperbolletjes in de hakmolen (heel kort op een grove stand).

  • Verwarm de bouillon, voeg de kruidenmengeling toe en laat trekken op een zacht vuurtje.

  • Hak de sjalotjes met de hakmolen en stoof ze glazig in een pan met boter.

  • Blus met de wijn en laat droogkoken.

  • Doe er de gezeefde bouillon en de room bij. Laat tot de helft inkoken. Breng de saus op smaak met peper en zout.

  • Rasp de truffel in flinterdunne schijfjes. Doe 20g van deze schilfers bij de saus en mix ze goed glad.

  • Maak de bospaddenstoelen schoon, bak ze kort in een pan met boter. Kruid met peper en zout.

Dresseren:

  • Hak de parmezaanse kaas fijn.

  • Leg een plakje pompoen in het midden van een bord. Bestrooi met 1 eetlepel parmezaan.

  • Leg er een half lasagnevel op en maak er een plooitje in zodat je volume krijgt.

  • Leg er weer een plakje pompoen op, een lepeltje parmezaan, wat bospaddestoelen en een vel lasagne. Herhaal dit nog een keer.

  • Lepel wat saus over de lasagne.

  • Snij de kastanje in plakjes.

  • Werk af met de rest van de truffelschilfers en de kastanje.

Dit heb je nodig om deze lasagne te maken:

DESSERT: Limoen meringuetaart

Ingrediënten deeg:

  • 250 gr gebroken digestieve koekjes
  • 50 gr rietsuiker
  • 100 gr zachte boter
  • 1 limoen

Ingrediënten vulling:

  • 8 eigelen
  • 800 gr gecondenseerde melk
  • Zeste en sap van 5 limoenen

Ingrediënten topping:

  • 5 eiwitten
  • 250 gr kristalsuiker
Lasagne

Bereiding Deeg:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Verbrokkel de koekjes.

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengkom van je keukenrobot.

  • Bevestig de K-klopper en laat de machine draaien op minimumsnelheid tot je een zanderig mengsel krijgt.

  • Gebruik een bakvorm met losse bodem en druk het mengsel goed aan, ook langs de randen.

  • Bak het deeg gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat het nadien afkoelen.

Bereiding vulling:

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160°C.

  • Doe de eigelen in een propere mengkom. Bevestig de ballongarde en klop het mengsel ongeveer 1 minuut op snelheid 2 op.

  • Voeg de gecondenseerde melk, zeste van limoen en limoensap toe en meng opnieuw gedurende 1 minuut op snelheid 1.

  • Doe het beslag op de afgebakken taartbodem en maak glad bovenaan. Bak gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat nadien afkoelen.

Bereiding topping:

  • Verhoog de temperatuur van de oven nu naar 190°C.

  • Voeg de eiwitten toe aan de (propere) mengkom van je keukenrobot en klop op medium snelheid gedurende 3 minuten met de ballongarde totdat er zich pieken in het mengsel beginnen te vormen.

  • Laat de machine draaien en voeg geleidelijk suiker toe tot je een stijve, glanzende meringue hebt.

  • Verdeel de meringue over de limoenvulling.

  • Bak gedurende 20 minuten in de oven, tot de meringue een fijn, goudbruin laagje krijgt.

  • Laat zeker 4 uur afkoelen in de frigo voor je de taart serveert.

Dit heb je nodig om deze taart te maken:

Je tafel stylen net als in onze video’s?

Spreekt onze feesttafel tot je verbeelding? Ook jij kan je gasten makkelijk ontvangen in een gezellige, betoverende sfeer. Dit zijn enkele tips:

  • Kies voor een sober servies: dat is elegant en tijdloos.

  • Tafellinnen in natuurlijke, zachte kleuren komt het best tot z’n recht in combinatie met wit servies.

  • Creëer kleur met de decoratieve elementen op tafel: kies voor veel groen in het midden van de tafel en feestelijke, rode eyecatchers zoals granaatappels. Werk ook je servetten af met een takje groen.

Je tafel stylen net als in onze video’s?