Terug naar het overzicht

Kies het gepaste materiaal
voor je kookpotten

In een oude kom maak je de beste soep? Misschien! Maar het is vooral het materiaal van een kookpot die een grote rol speelt bij de bereiding van je favoriete gerechten. Wil je je potten vooral gebruiken om ingrediënten te koken? Moeten ze ook dienen voor stoof- en sudderschotels? Of wil je er regelmatig uitjes of vlees in aanbakken? Elk materiaal heeft zo z'n eigen kwaliteiten en de keuze is aan jou!

De verschillende materialen

  1. 1. Kookpotten van inox of roestvrij staal

    Inox is één van de meest gekende en gebruikte materialen in de keuken. Inox kookpotten zijn heel krasbestendig en makkelijk in onderhoud. Meestal heeft een inox kom een dikke, meerlagige bodem, gecombineerd met aluminium, voor een betere warmtegeleiding. In het gamma van Demeyere bestaat ook nog 'Silvinox': roestvrij staal dat een specifieke behandeling kreeg voor een hogere weerstand tegen vingerafdrukken, agressieve zeep of sterk zuurhoudend voedsel.

    In het gamma van Demeyere bestaat ook nog 'Silvinox': roestvrij staal dat een specifieke behandeling kreeg voor een hogere weerstand tegen vingerafdrukken, agressieve zeep of sterk zuurhoudend voedsel.

    Voordelen

    • Duurzaam
    • Makkelijk in onderhoud
    • Verandert niks aan de smaak van de ingrediënten

    Nadelen

    • Iets minder goede warmtegeleiding (tenzij met dikke, meerlagige bodem)
    • Vetstof nodig bij aanstoven of aanbakken
    • Gewicht (vrij zwaar materiaal)
  2. 2. Kookpotten van aluminium

    Kookpotten van aluminium zijn door hun lager gewicht praktisch in gebruik en ook een stukje goedkoper. Aluminium geleidt heel goed de warmte over de volledige kookpot, maar dat verhoogt natuurlijk ook het risico op aanbranden. Daarom worden de meeste aluminium kookpotten voorzien van een antiaanbaklaag. De kwaliteit van die laag bepaalt de levensduur van de kom.

    Voordelen

    • Uitstekende warmtegeleiding
    • Licht
    • Kostprijs
    • Weinig vetstof nodig

    Nadelen

    • Minder duurzaam (bepaald door de kwaliteit van de antiaanbaklaag)
    • Geen schuursponsje gebruiken bij het afwassen
  3. 3. Kookpotten van (geëmailleerd) gietijzer

    Wil je een kookpot om naar hartenlust te stoven, te sudderen en te pruttelen? Dan heb je beslist een exemplaar in gietijzer nodig. Dit materiaal neemt de hitte heel traag op, maar houdt ze goed vast en geeft ze ook weer erg langzaam af. Perfect om bvb stoofpotjes te bereiden, maar dus ook minder bruikbaar wanneer het snel moet gaan in de keuken.
    Kies je voor een uitvoering met geëmailleerde binnenlaag, dan is de kom ook erg makkelijk te onderhouden en kan je braden met weinig vetstof.

    Voordelen

    • Heel erg duurzaam
    • Behoudt heel goed de warmte

    Nadelen

    • Trage warmtegeleiding
    • Hoge prijs
    • Erg zwaar