Kotelet alla Milanese

Tijdens de negende editie van de internationale dag van de Italiaanse keuken staat dit jaar 'kotelet alla Milanese' op de menu. Ontdek snel het originele recept en het boeiende verhaal achter dit Milanees gerecht.

De tijd brengt lekkers

Kotelet alla Milanese is een heel oud recept. De eerste schrijfsels erover duiken op in een boek uit 1183, waarin monniken van Sint-Ambrosius uit Milaan een 9-gangenmenu verrijken met dit gerecht. In Italië vloeide het woord “kotelet” voor het eerst uit de pen van Francesco Cherubini in zijn Milanees-Italiaanse woordenboek. Het woord zou afstammen van een dialect uit de regio van Milaan.

In 1855 werd voor de eerste keer het recept uitgeschreven. Dat was in de Gastronomica Moderna van Giuseppe Sorbiatti. Daarin worden de koteletten in opgeklopt ei gedrenkt om ze vervolgens te bedekken met paneermeel. Om ze vervolgens bruin gebakken in boter en op te dienen met een stukje citroen.

Vergis je niet: een kotelet is niet hetzelfde als een schnitzel. Deze laatste is veel fijner en vaak gelinkt met het nationale gerecht van Oostenrijk: de Wiener Schnitzel. Weet dus dat de bereidingswijze in Oostenrijk niet dezelfde is als in Italië.

Het originele recept 'kotelet alla Milanese'

Ingrediënten :

  • 4 kalfskoteletten met been
  • 2 eieren
  • 125 g paneermeel
  • 170 g boter

Bereiding :

  1. Dep de koteletten in absorberend keukenpapier tot ze mooi droog zijn.
  2. Klop de eieren los in een kom.
  3. Doe het paneermeel in een andere kom.
  4. Dompel de koteletten kort onder in het losgeklopt ei en bedek met paneermeel.
  5. Laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
  6. Laat boter smelten op een zacht vuur in een braad- of steelpan. Bak de koteletten 6 à 8 min. aan elke kant in de pan, tot ze goed doorbakken zijn.
  7. Haal de koteletten uit de pan en leg ze kort op de grill.
  8. Breng op smaak met zout en dien op met een stukje citroen.
Kinderspel met onze pannen