Verwen je gasten met een heerlijke kaasschotel

Een kaasschotel met een lekker glas wijn ... ideaal om de avond af te sluiten. Bovendien heb je er amper werk aan. Ontdek snel onze tips voor een kaasschotel volgens de regels van de kunst.

Kazen, kazen en nog eens kazen

Een kaasplank maak je met minimum 3 verschillende kaassoorten. Om goed te kiezen, kan je vertrekken vanuit de vijf kaasfamilies. In volgorde van toenemende pittigheid vind je de:

  • witschimmelkazen (zoals Brie en Camembert)
  • geiten- en schapenkazen (zoals chèvre)
  • harde en halfharde kazen (zoals Manchego en Comté)
  • rode korstkazen (zoals Chaumes en Reblochon)
  • blauwschimmelkazen (zoals Gorgonzola en Blue Stilton)

Je biedt je gasten dus best minstens drie verschillende families aan. Reken op zo'n 100 à 125 gram per persoon. Vergeet ook zeker niet wat extra garnituren in te slaan. Druiven, noten, olijven, brood, geroosterde pijnboompitten, gedroogde vruchten, augurken: het zijn stuk voor stuk toppers om bij een kaasschotel te geven.

Ontdek onze kaasplanken en kaassschotels

Dresseer zoals een pro

Misschien nog wel het belangrijkste aan een kaasschotel, is de manier waarop je hem presenteert. Eerst en vooral haal je de kazen best minstens een uur op voorhand uit de koelkast. Kazen op kamertemperatuur geven namelijk veel beter hun aroma's vrij.

Snij de kazen in verschillende vormen en schik ze op een mooie manier, bijvoorbeeld met hun vlaggetjes van oorsprong. Gebruik voor elke kaasfamilie een ander mes. Zo vermengen de smaken zich niet. Er bestaan speciale kaasmesjes voor harde en zachte kazen. Belangrijk is wel dat je je kazen van mild naar pittig op je kaasplank legt. Zo proef je alles zoals het hoort.

Keukenmessen »

Vergeet de details niet

Serveer je kaasschotel onder een mooie kaasstolp en geef je gasten hun eigen kaasbordjes. Om iedereen makkelijk van verschillende soorten kaas te laten proeven, heb je best ook een draaiblad in huis.

De elementen rond je kaasplank zijn bijna even belangrijk als de kaas zelf. Vergeet bijvoorbeeld zeker niet je garnituren op tafel te zetten in broodmandjes, schotels of potjes of een mooi gevulde fruitschaal aan te bieden. Bij een lekkere kaasplank hoort ook een frisse witte wijn.

Hulp nodig bij het kiezen van je wijn? De rayonverantwoordelijke wijn in je Colruyt-winkel helpt je graag verder!

Broodmanden »
Schalen »