Welke soort pot of pan heb je nodig?

Kies de ideale pot of pan in functie van je gerecht!

Kookpot

veelzijdig keukenhulpje voor het bereiden van soep, ovenschotels en stoof- of sudderschotels.

Stoofpot

ideaal voor ovenschotels of gerechten die langzaam moeten sudderen zodat alle smaken en aroma’s tot hun recht komen.

Pannenkoekenpan

speciaal geschikt voor het bereiden van pannenkoeken, pancakes of gebakken eieren.

Braadpan

traditionele en multifunctionele pan, geschikt voor de dagelijkse kost.

Grillpan

voor het grillen van vlees, vis of groenten, net zoals op de barbecue. Het gegroefde oppervlak scheidt vlees en vet waardoor je gezonder kookt.

Steelpan

de conische sauteer- en steelpannen, met ronde bodem, zijn geschikt voor het bereiden van sauzen. Ideaal voor een klassieke bechamel- of vanillesaus.

Vispan

perfect voor het bakken van lekkere vis door zijn langwerpige vorm.

Sauteerpan

door zijn hoge boorden geschikt voor het bakken van grote hoeveelheden, zoals het bereiden van volledige gerechten of groentepannetjes.

Wok

ideaal voor gerechten die snel en op een hoog vuur gebakken moeten worden. De vorm en het materiaal verzekeren een gelijkmatige warmteverdeling waardoor je minder vetstof nodig hebt.


 

Welk type materiaal heb je nodig?

Pannen bestaan in verschillende materialen, met elk zijn eigenschappen, en prijsklassen.

Ijzer

het oorspronkelijke materiaal van pannen. Ijzer is recyclebaar en milieuvriendelijk. Beschikt over een natuurlijke antiaanbaklaag die beter wordt naarmate je de pan meer gebruikt. Vereist speciaal onderhoud vanwege het snel oxiderend karakter.

Aluminium

zeer licht, goede warmtegeleider en vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Sommige pannen van aluminium hebben een aangepaste bodem waardoor deze ook voor inductie geschikt zijn.

Koper

vooral voor professioneel gebruik. Massief koper is bijzonder warmtegeleidend en slaat de warmte snel op. De binnenkant is meestal van roestvrij staal. Niet geschikt voor inductie.

Geëmailleerd gietijzer

zwaar maar zeer sterk materiaal. Neemt geleidelijk zeer veel warmte op en geeft deze langzaam terug af. Vereist specifiek onderhoud.

Inox/roestvrij staal

Erg robuust. Vaak met een ingewerkte schijf van aluminium of koper voor een betere warmtegeleiding. Gemakkelijk te onderhouden. Soms met antiaanbaklaag.


     

Welk formaat?

Kook je dagelijks voor een groot gezin of heb je vaak gasten op bezoek? Dan zijn pannen met een grote diameter of kookpotten met een groot volume exact wat je nodig hebt. Aarzel ook niet om te investeren in potten en pannen met een verschillende diameter, zodat je bij bezoek niet telkens met twee potten en vuren tegelijkertijd moet werken.

Antiaanbaklaag: ja of nee?

Met een pan voorzien van een antiaanbaklaag kan je op een gezondere manier je groenten, vlees of vis koken. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je ingrediënten minder snel kleven aan de bodem, waardoor je minder olie of boter hoeft te gebruiken. Elk merk heeft zijn eigen antiaanbaklaag, elk geschikt voor een specifieke behoefte: sommige zijn milieuvriendelijker, andere zijn versterkt met keramiek en nog andere zijn bestand tegen stalen keukenhulpjes zoals een klopper of spatel. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de duurzaamheid van het materiaal.

Welk type handvat kies je?

  • Bevestigingsmethode: een handvat kan bevestigd zijn zonder klinknagels, met klinknagels (steviger) of afneembaar zijn (vergemakkelijkt zowel het onderhoud als het opbergen).
  • Hittebestendig: hittebestendige handvatten blijven relatief koud zodat je je niet kan verbranden (op voorwaarde dat vlammen niet te dicht in de buurt van het handvat komen).
  • Steel met tegengreep: sommige pannen zijn erg zwaar. Een lange steel en de aanwezigheid van een tegengreep vergemakkelijkt het dragen ervan.