Terug naar de Winter Hittegolf-overzichtspagina

Hoe organiseer je een geslaagde winterbarbecue?

Hoe organiseer je een geslaagde winterbarbecue?

Wanneer je op een mooie zomerdag familie of vrienden over de vloer krijgt, wordt al snel de barbecue aangestoken. Maar waarom haal je je houtskool- of gasbarbecue ook tijdens de koudste maanden niet een keer uit z’n winterslaap? Met de juiste voorbereiding trakteer je je gasten (of jezelf) op een extra gezellige winterbarbecue. Wij zetten een paar handige tips voor jou op een rijtje. Zo wordt je winterbarbecue er eentje om nooit te vergeten. Weliswaar om de juiste redenen. Niet omdat je gasten er sinusitis aan hebben overgehouden ;-)

Eten je gasten binnen of buiten?

Denk vooraf goed na over het verloop van de avond. Is het de bedoeling om enkel het apéro buiten bij het vuur te doen? Gaan jullie als dessert marshmallows roosteren? Of wil je de hele avond buiten doorbrengen met je gasten?


Bij een winterbarbecue wordt de hoofdschotel vaak binnen geserveerd, maar het kan ook perfect buiten. Dat is, als je het ons vraagt, zelfs het leukst. Je dompelt je gasten onder in een speciale sfeer en jij staat op geen enkel moment alleen te bakken. Maar je moet er wel even rekening mee houden dat iedereen in de buurt van het vuur of op een ander warm plekje zal staan en dus niet gewoon aan tafel zit. Ga dus op een iets andere manier aan de slag met je ingrediënten en maak er ‘finger food’ van. Steek stukjes wild en winterse groenten (spruiten, pastinaak, wortel, champignons…) op spiesjes, kies voor kippenboutjes om aan te peuzelen, vul kleine kommetjes met soep, leg stukjes pens tussen een broodje… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Recepten voor je winterbarbecue? Laat je inspireren…

Klep dicht! Koop een barbecue met een deksel

De omgevingstemperatuur is in de winter al gauw een graad of 20 kouder dan in de zomer. Dat heeft een invloed op de gaartijden van je vlees, vis of groenten. Zo kan het tijdens een winterbarbecue 2 tot 3 keer langer duren vooraleer je ingrediënten klaar zijn, puur door de koudere buitenlucht.

Daarom is het handig dat je een barbecue met een deksel aanschaft. Zo hou je het verschil in temperatuur aan de onder- en de bovenkant van het barbecuerooster beter onder controle. Een ketelbarbecue van Weber is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een winterbarbecue. Of een gasbarbecue: ook die hebben altijd een deksel.


Nog beter wordt het met een keramische kamado. Daarvan is de isolatie top en dus worden de ideale temperaturen probleemloos bereikt en aangehouden. Goedkope barbecues zijn meestal gemaakt van dunner materiaal, wat niet zo ideaal is.

Ontdek onze barbecues
Barbecues

Nog wat extra praktische tips voor je winterbarbecue:

Let erop dat je…


  • Je barbecue op een plekje uit de koude wind zet (maar nooit in je garage of tuinhuis).
  • Voldoende kolen, briketten, hout of gas voorziet (want je moet meer stoken).
  • De barbecue goed voorverwarmt (Vuistregel: als je je hand langer dan 2 seconden op zo’n 10 cm boven de rooster kan houden, dan is hij nog niet genoeg op temperatuur om te bakken).
  • Een zaklamp bij de hand hebt tijdens het bakken (zo check je altijd makkelijk de cuisson).
Verlichting

Zorg voor warme aankleding…. van je terras!

Minstens even belangrijk als de gerechten op je barbecue, is de aankleding van je terras. Een winterbarbecue staat of valt met een gezellig kader. Heb je een partytent? Top! Zo kan een onverwachte regenbui alvast geen roet in het eten gooien. Maar vergeet ook geen sfeerverlichting en een achtergrondmuziekje te voorzien.


Het laatste wat je wil, is dat je gasten verkleumd van de kou huiswaarts keren. Voorzie daarom ook genoeg warmte. Een terrasverwarmer, vuurkorf of vuurhaard is echt een must-have. En met enkele fleecedekentjes zullen ook de onverbeterlijke koulijders je een warm hart toedragen.

Hiermee maak je het gezellig op je terras:

Roken is toegestaan!

De sfeer tijdens een winterbarbecue is al uniek op zich. Wil je ook je gerechten een unieke smaak geven? Rook je vlees, vis, groenten of zelfs kaas dan in een rookoven. Koud roken is een prima manier om extra smaak toe te voegen aan je ingrediënten voor je ze op de barbecue legt. Hou wel rekening met het feit dat het zo nog wat langer duurt om iets eetbaar op tafel te toveren. Zie je het niet zitten om een rookoven aan te schaffen? Ook door rookchips tussen de houtskool te gooien in je barbecue met deksel, bekom je een subtiele rooksmaak. Ook een smokerbox of rookplankje heeft zo’n effect. Wil je meer weten over koud of warm roken en meerwaarde van een rookoven?

Meer over rookovens
Rookoven
winterse frisse cocktail

Opwarmen vanbuiten én vanbinnen met winterse drankjes

Bij een barbecue hoort een lekker frisse cocktail of glaasje sangria als aperitief. Maar wanneer je een winterse draai aan je gerechten geeft, kan je dat ook met je apéro of digestief doen. Glühwein is een logische keuze, maar ook grog, hot mojito, of een hot white russian zijn tijdens een winterbarbecue absolute voltreffers.

Graag wat inspiratie voor jouw winterse, verkwikkende cocktail?

Winterse cocktailrecepten

Heb je al een B-plan?

Het is nooit te koud om te barbecueën. Alleen zijn onze Belgische winters vrij onvoorspelbaar en weet je dus nooit wat de weergoden in petto hebben. Verwacht men liters regen, centimeters sneeuw of een zuidwesterstorm die je partytent gegarandeerd het luchtruim instuurt? Dan opteer je toch beter om de avond binnen door te brengen. Wat denk je in dat geval van overheerlijke (kaas)fondue, gourmet, teppanyaki of… raclette? Ook voor een fijn B-plan zijn de mogelijkheden eindeloos. En de sfeer wordt gegarandeerd even gezellig!


Op zoek naar inspiratie voor een avondje ‘funcooking’?

Meer over gourmet, fondue, raclette…