• Home
  • Kaas en wijn│ColliShop

De ingrediënten voor een geslaagde
kaas- en wijnavond

Een lekker kaasplankje

Wat heb je nodig voor een lekker kaasplankje? Zorg in de eerste plaats voor een grote keuze aan kazen. Ga zowel voor harde kazen, zoals Oud Brugge, als zachte kazen zoals brie en camembert.

Ook qua smaak zorg je best voor voldoende variatie. Een sterke schimmelkaas en een jonge Gouda bijvoorbeeld. Combineer de kazen met zoute en zoete bijgerechten, zoals druiven, olijven, tapenades, confituur en chutney. Qua hoeveelheden reken je best op 150 tot 200 gram kaas per persoon.

Een glaasje wijn erbij

Drink je het liefst rode wijn, of verkies je wit? Goed nieuws, want beide wijnen passen perfect bij kaas. Wil je niet voor elke kaas op je kaasplankje een aparte wijn aanbieden? Ga dan voor rode of witte wijnen met een veelzijdig karakter. Zoals wijn gemaakt van de Chardonnay- of Pinotdruif.

Ga je toch voor verschillende wijnen? Combineer je blauwe kazen dan met een zoete, witte wijn. Voor zachte kazen ga je voor een frisse wijn zoals Sauvignon blanc. Bij elke kaas past een lekker wijntje. In het gepaste glas en met een makkelijke flessenopener en wijnschenker natuurlijk.

Charcuterie en garnituur

Niet alleen kaas en wijn sieren de tafel op een typische kaas- en wijnavond. Een perenchutney, noten, druiven, een hartige salsa (bijvoorbeeld op basis van selder) of tapenade smaken hier ook heerlijk bij. Ook brood mag niet ontbreken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een plakje rozijnenbrood met wat brie of camembert? Zorg natuurlijk ook voor ander brood, zoals ciabatta of gewoon stokbrood.

Een echte vleesliefhebber? Ook stukjes charcuterie kan je perfect op je kaasplankje plaatsen. Al die extra's smaken niet alleen lekker, maar maken je tafel ook wat kleurrijker. Met de juiste potjes, schaaltjes en bokaaltjes ziet het er bovendien ook nog eens leuk uit.