Aperitiefhapjes op de grill

Een drankje voor de eetlust!

In de middeleeuwen had drinken voor de maaltijd eerder de medicinale functie om de eetlust op te wekken. Alcohol maakte vanaf de 19e eeuw z'n intrede bij het aperitief. En vandaag is elke gelegenheid goed om met vrienden af te spreken voor een zonnig apéro-momentje. Ook al is de keuze aan drankjes tegenwoordig enorm, aperitieven heeft in principe nog steeds dezelfde functie als vroeger: je hongergevoel én smaakpapillen stimuleren. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. En dus zijn de glazen minstens even belangrijk dan wat erin zit!

De regels van de kunst

Om een lekker aperitiefje te serveren, hoef je echt geen expert te zijn. Het volstaat om een paar basisregels te respecteren. Bij wijn schenk je bijvoorbeeld best eerst mousserende wijnen, dan witte en dan pas rode wijn. Zo bouw je de smaak op qua sterkte. De presentatie speelt natuurlijk ook een rol. Als je een drankje in het passende glas serveert, ziet dat er niet alleen goed uit. Ook de smaken en aroma's komen optimaal vrij.

De oorsprong van cocktails

Gemixte dranken zagen begin 19e eeuw het levenslicht in Amerikaanse steden als New York en San Francisco. Toen waren vooral rum en gin de basisingrediënten. Pas tijdens de wereldtentoonstelling in 1900 waaiden cocktails ook over naar Europa. In de jaren '90 werden cocktails echt dé zomerse feestdrank bij uitstek. En de glazen waarin je ze serveert, zijn een onmisbaar deel van het recept. Cocktails met een hoog alcoholgehalte passen best in kleinere glazen, die met een fijnere smaak serveer je in een smaller glaasje. Simpel!

Leren combineren

Om een lekkere en evenwichtige cocktail te maken, moet je erop letten dat je de verschillende ingrediënten precies doseert en de juiste werkwijzes volgt. Gelukkig vind je bij ons heel wat accessoires die je helpen bij het bereiden van de perfecte cocktail. Ben je verzot op zomerse drankjes, maar hou je het liever alcoholvrij? Duik dan zeker eens in onze recepten voor overheerlijke mocktails . Met de juiste accessoires vind je vast een ideale balans tussen het fruitsap en de siroop. Gezondheid!