Bier zkt. gerecht

Ben jij ook een echte bierliefhebber? Dan staat Internationale Bierdag op 4 augustus vast ook al in je agenda. Wat dacht je ervan om deze dag niet met het typische pintje op café, maar in je eigen keuken te vieren? Je zou het immers niet zeggen, maar bier gaat supergoed samen met bepaalde gerechten. Ook kan je de ingrediënten zelfs op smaak brengen met een bruin of blond bier.

Maar bij welk gerecht past een donker abdijbier en wat serveer je nu het best bij een sterke schimmelkaas? We helpen je graag op weg om Internationale Bierdag op een culinaire manier te vieren. Schol!

Welk bier bij welk gerecht?

Vis

Bij een visgerecht hoort een blond biertje. Denk aan pils, blond abdijbier, witbier, tripel of geuze. Serveer je een eenvoudig gerecht, zoals mosselen? Zorg dan dat de smaken van het bier niet overheersen. Best ga je hier voor pils, blond bier of tarwebier. Eet je een complexer gerecht, zoals tarbot in roomsaus? Dan is een sterkere tripel op z’n plaats.

Vlees

Ook bij een vleesgerecht hou je best rekening met de complexiteit van het gerecht. Serveer je vanavond stoofvlees of een ander krachtig vleesgerecht? Dan haal je best wat donker abdijbier of een mooi bockbier in huis. Eet je een simpele hamburger, dan hou je het best bij een eenvoudige pils.

Pikant

Mag het voor jou al eens hot en spicy zijn? Niets lekkerder dan om bij je favoriete, pikante gerecht een fris biertje met citroengras of limoenblad te drinken. Bij een Oosters gerecht, zoals een Thaise curry, kan je ook perfect een gewoon blond bier serveren.

Kaas

Vergeet de traditionele kaas- en wijnavond. Met al die verschillende kazen en bieren, kan je ook deze twee smaakmakers eindeloos combineren. Let wel op dat de ene smaak de andere niet overheerst. Ga bij een jonge kaas voor een licht, blond bier. Een lekkere geitenkaas gaat dan weer geweldig bij een Belgische tripel!

Desserts

Bierliefhebbers moeten tijdens het dessert ook niet op hun honger blijven zitten. Een zoet stukje taart gaat bijvoorbeeld goed samen met een fruitbiertje. Een dessert met chocolade, vijgen of dadels smaakt dan weer heerlijk met Porter of Stout.

Koken met bier

Witloofsoep met bier en sint-jakobsnoten

Zo maak je het

Mosselpotje met bier en spek

Zo maak je het

Scampi’s met bier en mosterdsaus

Zo maak je het

Paella met chipolata in Tongerlo-bier

Zo maak je het

Aan de slag!

Heb je een leuke avond in ’t verschiet? Ontvang je gasten dan met een kaasplankje met aangepaste bieren. Of waarom geef je niet eens een bierproeverij cadeau aan een bierliefhebber, of een kitchy dekbedovertrek? Happy International Beer Day!