Zó maak je zelf limonades, ijsthee en fruitsap!

Hoe maak je limonade?

In april namen we deel aan een leuke workshop bij onze collega's van Colruyt Group Academy. In 2 uur tijd leerden we met 16 deelnemers (zowel beginners als gevorderden) 14 verschillende limonades maken. We werden begeleid door Sanne, gepassioneerd door koken. We maakten ijsthee, mocktails en heerlijke limonades, op basis van fruit en soms zelfs groenten! Al doende leerden we de kneepjes van het vak en kregen we heel wat concrete tips. Die we natuurlijk graag met jullie delen!


Maar waarom zelf limonades maken?

  1. Je gaat voor originele drankjes, in plaats van in de supermarkt te kiezen voor limonade van een bekend merk.
  2. Je kiest zelf de hoeveelheid suiker en/of zoetstoffen.
  3. Je kiest automatisch ook voor minder plastic.

En, niet onbelangrijk: wat je zelf doet, doe je gewoon beter!

Welke drankjes kan je thuis bereiden?

1. Limonades en fruitige siropen

Klassieke limonade wordt gemaakt op basis van een suikersiroop (makkelijk zelf te maken door een deel water en een deel suiker aan de kook brengen). Aan dit mengsel voeg je vers fruit of fruitsap toe. De hoeveelheid suiker kan je zelf doseren. Wil je je suikersiroop nadien nog aanlengen met bruis- of plat water? Kies dan voor suikersiroop met gelijke delen suiker en water. Let wel op dat je 24 uur wacht voordat je de siroop gebruikt.

Kies je voor erg gesuikerd fruit dat veel water bevat, zoals bijvoorbeeld watermeloen, aardbeien of perzikken? Dan wordt het nog makkelijker. Pel het fruit, mix het en voeg wat suiker of water toe indien nodig. Filter de kleine stukjes er vervolgens uit met een zeef.

Tip: om wat te variëren, kan je gedroogde kruiden toevoegen of groentensap gebruiken.

limonades

2. Verfrissende ijsthee

ijsthee

Iets verfrissend klaarmaken? Niets lekkerder dan een zelfgemaakte ijsthee. Bovendien is de variant die je zelf maakt ook veel goedkoper dan die dat je in de winkel koopt. Je kan hiervoor alle soorten thee gebruiken (zwart, groen, citroen, losse thee of thee in zakjes,...) of zelfs infusies.

Hoe pak je dit aan? Maak gewoon de thee hoe je 'm normaal zou maken, maar dan met dubbel zoveel thee. (Want als je 'm nadien koel zet, verliest de thee heel wat smaak.) Laat ongeveer 3 of 4 zakjes/koffielepels per liter water voor een paar minuten inwerken, zodat de thee niet te straf is. Daarna laat je de thee afkoelen, voeg je de kruiden toe en/of mix je het drankje met wat fruit voor extra smaak. Je kan ook nog wat suiker of zoetstof toevoegen (honing, siroop, agave, stevia). Dien lekker fris op!

Tip: Verse gemberthee of ijskoude thee met kersen en munt.

3. Smoothies, fruitsap en groentensap

Fruit- en groentensapjes zitten bomvol vitaminen. (Als je niet te lang wacht met ze op te drinken natuurlijk.) Ook zijn ze de ideale oplossing voor wanneer je fruit al iets te rijp geworden is. Er bestaan verschillende toestellen om sapjes te maken, afhankelijk van de gewenste textuur en het fruit dat je gebruikt.

  • de citruspers: zoals zijn naam het al aangeeft, is dt toestel ideaal voor het persen van citrusvruchten zoals citroenen,appelsienen, mandarijnen,...;
  • de blender : kan alle soorten ingrediënten mixen, ideaal voor smeuïge smoothies;
  • de sapcentrifuge: haalt het sap uit alle soorten fruit en groenten, zonder velletjes of pulp, zelfs bij harde soorten zoals wortels.
  • de slowjuicer: net zoals de sapcentrifuge zorgt de slowjuicer voor lekker sap, maar dan met een minder hoge snelheid. Hierdoor warmt het sap niet op en wordt er een maximum aan vitamines behouden. Bovendien blijft het sap zo ook langer goed.

Tip: Sapje met pompelmoes, mango en passievrucht en smoothie van peer en nectarine.

sapjes

4. Tips voor de lekkerste, huisbereide limonades

limonade met veel fruit
  • Gebruik niet meteen te veel suiker. Zeker wanneer je al te veel zoet fruit gebruikt, kan je drankje al snel te zoet uitvallen.
  • Om echt alle vitamines uit je drankje te halen, drink je het best meteen op.
  • Wil je sap meerdere dagen bewaren? Voeg dan wat citroen toe. Dit vertraagt de oxidatie.
  • Voor een optimale smaak, gebruik je best gefilterd water voor je limonades en ijsthee.
  • Decoratietip: Ijsblokjes met stukjes fruit of muntblaadjes in. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar ziet er ook leuk uit.
  • Om je familie of gasten te verrassen, serveer je je limonade in een drankendispenser.

Zin om je limonades nog frisser te serveren? Tover ze dan gewoon om in waterijsjes of sorbet!

Recepten voor huisbereide limonades

Watermeloenlimonade

Ingrediënten

  • 1 kg watermeloen
  • 100 ml limoensap (of meer)
  • Zeste van halve limoen
  • 1 eetlepel ahornsiroop, kandijsiroop of stevia
  • Blaadjes van verse munt
  • Spuitwater
  • Ijsblokjes

Schil de watermeloen en snij in stukjes. Mix de watermeloen met het limoensap, de siroop en de limoen. Voeg de munt toe en mix opnieuw. Leng eventueel aan met spuitwater en dien op met ijsblokjes en een muntblaadje.

Watermeloenlimonade

Citroen-lavendelsiroop

Citroen-lavendelsiroop

Ingrediënten

  • 500 g suiker
  • 500 g water
  • Sap van 8 citroenen
  • 40 g gedroogde lavendel
  • Spuitwater
  • Ijsblokjes

Breng de suiker aan de kook met het water. Voeg de lavendel toe en laat een 15-tal minuten trekken. Zeef het mengsel en voeg vervolgens het citroensap toe. Laat het drankje afkoelen en bewaar het nadien in de koelkast. Serveer de siroop met spuitwater en ijsblokjes.

Onmisbare accessoires om je eigen drankjes te maken