Maak je eigen limonade of ijsthee

Hoe groenten inmaken?

Heb je een eigen moestuin? Dan heb je in het oogstseizoen meestal de keuze: of je steekt je diepvriezer tjokvol zelfgekweekte groenten of je deelt ze uit aan vrienden, familie en buren. Maar je kan het ook nog op een andere manier aanpakken. Al aan inmaken gedacht? Dat klinkt wat ouderwets, maar het is hipper dan ooit. Je groenten inmaken of ‘opleggen’ past perfect binnen de filosofie om minder eten weg te gooien, het is gezond én je kan je vrienden of familie nog altijd verwennen. Maar dan wel met een bokaaltje opgelegde in plaats van rauwe groenten.

Wat is inmaken precies?

Tijdens het inmaken worden bacteriën gedood die er normaal gezien voor zorgen dat je groenten bederven.

  • Azijn, zout of suiker worden als natuurlijke conserveermiddelen aan ‘weckpotten’ of bewaarbokalen toegevoegd en vervolgens worden die vacuümgetrokken in een inmaaktoestel of snelkookpan.
  • Het water in dat toestel wordt gedurende een bepaald aantal minuten tot een temperatuur rond het kookpunt gebracht. Zo sterven de ‘slechte’ bacteriën in de weckpotten én zal alle lucht er ook uit ontsnappen.
  • Wanneer de inmaaktijd is verstreken, mogen de weckpotten uit het toestel om af te koelen. De luchtdruk rond de pot wordt dan hoger dan die in de pot en dus zal het deksel vacuümtrekken.
Maak een traditionele citroenlimonade

Het zout, azijn of de suiker in de potten gecombineerd met het vacuüm dat je creëert door te ‘wecken’, maakt dat je ingemaakte groenten maandenlang kan bewaren. Heerlijk om ook in de herfst en de winter nog van je eigen groentjes te eten! Plus je bespaart wel wat geld, want je moet minder groenten kopen in de supermarkt.

Wat heb je nodig om je groenten te ‘wecken’?

Wecken of inmaken: stap per stap uitgelegd

  1. Kook je groenten kort in water met een snuif zout of suiker (afhankelijk van je recept). Giet het kookvocht nog niet weg.
  2. Vul je weckpotten of inmaakbokalen met de groenten. Voeg zout, suiker of wijnazijn toe, eventueel samen met wat extra kruiden én een deel van het kookvocht. Vul de potten niet helemaal tot de rand, maar blijf er zo’n 2cm onder.
  3. Leg de inmaakring op de (propere) rand van de pot en klem het deksel erop met 2 klemmetjes of een metalen beugel.
  4. Plaats je potten in het inmaaktoestel: je kan er natuurlijk meerdere tegelijk wecken, maar dan moeten ze wel allemaal gevuld zijn met groenten die dezelfde inmaaktijd nodig hebben.
  5. Vul de ketel met water tot de potten voor ongeveer ¾ onder staan. Sluit de ketel en stel de gewenste temperatuur en tijd in.
  6. Haal de potten of bokalen uit het inmaaktoestel, laat ze afkoelen en verwijder dan pas de klemmetjes. Door de onderdruk zijn de potten normaal gezien vacuümgetrokken en blijft het deksel op z’n plaats.
  7. Plak etiketten op de potten of bokalen met daarop welke groenten erin zitten en wanneer je ze hebt ingemaakt.

TIP: sommige groenten zoals komkommer, wortel, tomaat… hoef je niet per se op voorhand te koken. In plaats van kookvocht gebruik je dan water in combinatie met zout, suiker of azijn om de weckbokaal op te vullen.

Ontdek al onze inmaaktoestellen

Welke groenten kun je inmaken?

In principe kan je zowat elke groente inmaken. Al zal het gebruikte conserveermiddel én de inmaaktijd wel wat verschillen. In deze tabel zetten we de inmaaktijden en -temperaturen al even voor je op een rijtje:

Groente Temperatuur Tijd in minuten
Bloemkool 100 90
Asperges 100 120
Erwten 100 120
Augurken 85 30
Wortelen 100 90
Pompoen 90 30
Koolraap 100 95
Selderij 100 110
Spruitjes / Rode kool 100 110
Champignons 100 110
Bonen 100 120
Tomaten / tomatenpuree 90 30

Enkele tips om het inmaken te doen lukken

Je groenten opleggen is helemaal niet moeilijk. Maar wanneer er een sissend geluid uit je weckpot ontsnapt of je kan de pot niet aan het deksel opheffen, dan is het inmaakproces mislukt. Maar geen nood: zolang je de juiste stappen volgt en hiermee rekening houdt, kan er eigenlijk niks misgaan:

  • Je bokalen en afsluitrubbers moeten kraaknet zijn voor je ze opvult. Idealiter steriliseer je ze eerst. Zo blijven er geen bacteriën achter die het inmaakproces zouden kunnen bederven. Ook aan de rand van de bokaal mogen zeker geen resten blijven kleven nadat je de bokalen hebt opgevuld. Pas dan kunnen de deksels of afsluitrubbers de bokalen perfect afsluiten.
  • Gebruik je weckpotten? Vergeet dan zeker de klemmetjes niet wanneer je de potten in het inmaaktoestel plaatst. Je kan ze er achteraf gewoon afhalen.
  • Zorg ervoor dat je groenten zo vers mogelijk zijn. Werk niet met groenten die al enkele dagen in je koelkast liggen.
  • Bewaar je bokalen op een koele, donkere plaats: een kast of kelder bijvoorbeeld. Ze blijven ongeveer een jaar goed, maar wanneer je een bokaal opent moet je hem in de koelkast bewaren én de inhoud binnen enkele dagen opeten.
Een fruitige huisgemaakte ijsthee om lekker af te koelen.

Fermenteren: een hippe variant van inmaken

Wanneer je etenswaren gaat fermenteren, zetten gezonde bacteriën of ‘probiotica’ bepaalde stoffen om in zuren of alcohol. Je groenten gaan dus helemaal anders smaken en ruiken. In principe is fermenteren het op een gecontroleerde manier laten rotten van je groenten. Klinkt een beetje vies, maar ook yoghurt, kaas, zuurkool of sojasaus zijn gefermenteerde etenswaren. Niks mis mee dus. Integendeel: het procedé is te vergelijken met dat van inmaken én is terug van nooit echt helemaal weggeweest. Interesse in fermenteren? Bij Colruyt Group Academy kan je er zelfs workshops over volgen! Schrijf je snel in en maak kennis met deze eeuwenoude kooktechniek

Meer weten over de workshop
Een verfrissende huisgemaakte ijsthee met aardbeien.