Gin-tonic: lekker hip

Wist je dat we gin-tonic te danken hebben aan de Britse Oost-Indische Compagnie? In de 18de eeuw drinken de Britten in India tonic als middel tegen malaria. De kinine in de tonic blijkt immers een belangrijke antistof te zijn voor de muggenziekte. Omdat de tonic bitter smaakt, voegen de Britten gin toe … en de populaire gin-tonic is geboren.

Basisingrediënten gin-tonic

De naam zegt het zelf: voor een gin-tonic heb je gin nodig … en tonic.

Er bestaan twee grote families van de gin:

  • De Nederlandse gin (jenever): wordt gemaakt op basis van gerst, rogge, maïs, jeneverbes en verschillende andere kruiden afhankelijk van de jenever. Door de sterke smaak gebruik je deze gin beter niet voor cocktails.
  • De Engelse gin (London Dry Gin): deze gin bestaat uit verschillende categorieën en is ideaal voor je gin-tonic dankzij de zachte smaak. Engelse gin wordt gemaakt op basis van een neutrale alcohol (met rogge en maïs) en aromaten, zoals jeneverbes, zoethout, anijs …

Op vlak van tonics, is de keuze eindeloos.

glas gin-tonic

Hoe serveer je de perfecte gin-tonic?

Om de smaken van een gin volledig tot zijn recht laten komen, gebruik je best bolle glazen. Bovendien voeg je zo ook makkelijk extra ingrediënten toe aan je cocktail, zoals jeneverbes, komkommer, citroen …

Je serveert de ideale gin-tonic in 3 stappen:

  1. Vul je glas voor ¾ met grote ijsblokjes en voeg ongeveer 5 cl gin toe. Hoe meer ijs je toevoegt, hoe langer het duurt voor het smelt.
  2. Versterk de smaak van je gin met een passende garnering. Probeer de ingrediënten van je gin te accentueren voor het beste resultaat.
  3. Giet ongeveer 10 cl tonic in je glas en voeg wat garnering (zoals citroenzeste) toe als afwerking. Meng nu de gin met de tonic door een keer voorzichtig te roeren … en genieten maar.

Tip: Serveer je gin-tonic zonder rietje. Zo weersta je de verleiding om de bruis uit de tonic te roeren. Bovendien ruik je beter de aroma’s van de gin zonder rietje.