Fruit inmaken

Heerlijke aardbeien, frambozen of perziken uit je eigen tuin in hartje winter? Dat kan. Als je ze bij het oogsten meteen goed bewaart tenminste. Je behoudt de smaken van je zomers fruit op verschillende manieren: maak je fruit in en bewaar het in bokalen of bereid het als confituur, gelei, vruchtenmoes …

Fruit inmaken en bewaren

De techniek van het inmaken of wecken hebben we te danken aan de Franse bakker Nicolas Appert. Bij het wecken stop je voedsel in een luchtdichte bokaal en verwarm je het op een hoge temperatuur (tussen 110°C en 120°C). Zo hou je bacteriën weg van je eten. Om je fruit in te maken, heb je een inmaaktoestel nodig en een Weck bokaal. Gebruik wel een aangepaste glastang, zodat je je niet verbrandt wanneer je de bokaal uit het inmaaktoestel haalt.

Dankzij deze techniek, geniet je het hele jaar door van vers fruit en ander voedsel.

Fruit inmaken met Weck
Fruit inmaken

Confituur, gelei, siroop en ander lekkers

Je kan je fruit ook bewaren als confituur, gelei, vruchtenmoes … Maak je een confituur? Laat het fruit dan inkoken in een grote pan of in een confituurpot met even veel suiker als het gewicht. Gebruik een koperen confituurkom voor een betere geleistructuur. Begint het mengsel te verdikken? Gooi de kokende brij dan in een bij voorkeur glazen bokaal.

Een gelei is een confituur zonder vruchtenpulp. De gelei verkrijg je door het ingekookte fruit eerst te persen met een ontsapper. Daarna kook je het een tweede keer met suiker om de gelei te vormen.

Waar wacht je nog op? Aan de slag! ColliShop heeft een ruim assortiment aan accessoires om fruit in te maken of om zelf je confituur te maken.