Energie op je bord

Last van een dipje, een tekort aan energie, een futloos gevoel? Bij het begin van de herfst hebben veel mensen het even moeilijk. Naast genoeg chocolade eten, kan je daar heel wat tegen doen. Op krachten komen met een lekkere, evenwichtige maaltijd bijvoorbeeld. Met een groentesapje erbij, voor wat extra vitaminen en om goed te ontgiften.

Koolhydraten

Koolhydraten blijven de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam. Van je dagelijkse portie calorieën bestaat best iets meer dan de helft uit koolhydraten. We kunnen twee soorten onderscheiden: de enkelvoudige koolhydraten of snelle suikers die je vindt in snoep, gebak en gesuikerde dranken en de meervoudige koolhydraten die we aantreffen in granen, rijst, aardappelen, brood en pasta. Meervoudige koolhydraten zorgen ervoor dat de vrijgekomen energie beter gespreid wordt in de tijd.

Aardappelen

Puree, kroketten, frieten … je kan een aardappel op heel wat manieren klaarmaken.

Varieer met aardappelen

Pasta

Een klassiek gerecht dat makkelijk klaar te maken is? Verse pasta natuurlijk!

Ontdek onze pastatips

Vetten

Vetten kunnen van plantaardige of dierlijke soort zijn. Het nuttigste onderscheid is dat tussen ‘goede’ en ‘slechte’ vetten. Slechte vetten of verzadigde vetten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van cholesterol en te veel slechte vetten kunnen op termijn ernstige hart- en vaatziekten veroorzaken. De goede of onverzadigde vetten beschermen net tegen die kwalen. Deze vetten vind je bijvoorbeeld in vis, noten en sojaolie. Vetten maken best een derde van je dagelijkse voedingsmiddelen uit.


Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons immuunsysteem en spelen ook een belangrijke rol bij de aanmaak en regulering van hormonen. Melkproducten, eieren, vlees, vis en peulvruchten bevatten tal van eiwitten. Deze producten maken dan ook best een zesde van je dagelijkse calorieën uit. Probeer wel zo weinig mogelijk vet te gebruiken bij je bereidingen. Met een grill of een plancha kook je lekker met weinig vet.