Kerstworkshop

Hoe personaliseer je je feesttafel?

Anne catherine toonde ons hoe je je feesttafel kon stylen. Ze ruilde het klassieke, inox bestek in voor een feestelijke, gouden variant. De wijn schonk ze in glazen met reliëf, die ogen heel wat eleganter dan een standaard wijnglas.

De servetten hoeven ook niet altijd perfect gevouwen zijn. Laat ze ook eens gewoon nonchalant naast het bord liggen. Ook kan je de servet samenbinden met het bestek, of zelfs aan de stoelen vastknopen. Laat je fantasie maar de vrije loop!

De accessoires op de feesttafel van Anne Catherine

Het recept van de peperkoekenmannetjes

1. Ingrediënten

voor het deeg

  • 500 g bloem
  • 300 g honing
  • 1 ei
  • 5 g kaneel
  • 100 g suiker
  • 40 g water
  • 25,5 g bicarbonaat (bakpoeder)

voor het glazuur

  • 12 g eiwit
  • 65 g bloemsuiker
  • enkele druppels azijn

2. Bereiding

Warm de honing op totdat ze lopend is. Giet vervolgens de suiker, het ei en de bloem in een mengkom of in je keukenrobot. Meng alles goed. Laat het bakpoeder oplossen in het water en giet het nadien, al roerend, ook bij het mengsel. Wanneer je een homogeen mengsel hebt, bedek je het met een plastic folie en laat je het opstijven in de koelkast.

Warm de oven intussen voor op 200 °C. Nadat je het deeg ongeveer 1 uur hebt laten rusten, bestuif je je werkblad met wat bloem en rol je het deeg uit met een deegrol. Snij je mannetjes uit met steekvormpjes. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Zorg voor ongeveer 2 cm plaats tussen de mannetjes in. Werk ze af met een mengsel van 2 gelijke delen eigeel en melk.

Laat de mannetjes gedurende 13-14 minuten afbakken in de oven op 180 °C. Laat ze vervolgens goed op de bakplaat afkoelen, zo worden ze lekker krokant. Zijn de mannetjes afgekoeld? Dan kan je versieren met het glazuur (in een spuitzak). Voordat je de koekjes opbergt in een koekjestrommel, laat je het glazuur best goed drogen. Zo wordt het hard en blijft het goed zitten.

Alles om peperkoekenmannetjes te maken en te versieren