Maak je eigen limonade of ijsthee

Laat je inspireren om duurzamer te leven

We worden overal aangespoord om duurzamer te leven, maar dat klinkt zo overrompelend groots. Hoe moet je daar in godsnaam aan beginnen? Wel, goed nieuws: je hoeft echt niet je hele levensstijl om te gooien. Met de juiste producten in je keuken zet je al een mooie eerste stap. Wij inspireerden alvast enkele bloggers en influencers om duurzamer te koken én te tafelen tijdens een event bij Alix Table d’Amis in Gent. Zo kunnen zij ook hun volgers warm maken om de dingen een tikkeltje milieuvriendelijker aan te pakken.

Kies bewust voor minder wegwerpplastiek

Een grote boosdoener voor het milieu is de gigantische hoeveelheid wegwerpplastiek die gebruikt wordt om plastic flessen, rietjes, servies… te maken. Daarom kozen we tijdens ons event bewust voor stijlvolle Brita-waterkannen die het kraantjeswater zuiveren. En voor zelfgemaakte limonade in drankendispensers en glazen rietjes.
Hiermee kan jij ook heel wat wegwerpplastic bannen uit de keuken:

  • Brita-waterfilters zuiveren alle nare smaakjes uit je leidingwater. Zo proef je helemaal geen verschil meer met flessenwater.
  • Drink je liever spuitwater of limonade met prik? Met een SodaStream-toestel op je aanrecht maak je dat gewoon lekker zelf.
  • Ook onderweg makkelijk genieten van kraantjeswater? Kies een herbruikbare drinkfles! Hou je van water met een fris en fruitig smaakje? Dan is een drinkfles met infuser iets voor jou.

Maak een traditionele citroenlimonade

Deze producten sierden onze tafels:

Op het menu: gefermenteerde groenten

Groenten en fruit fermenteren is hip, plezant én past perfect binnen de filosofie om minder eten weg te gooien. Je kan er etensrestjes makkelijk mee recupereren. Lily Joan Roberts is een echte expert als het gaat over kombucha, kefir, zuurdesem en andere gefermenteerde gerechten. Ze verwende ons met een workshop fermenteren en legt ook jou graag nog eens stap voor stap uit hoe je te werk gaat, met enkele leuke recepten.

Maak een traditionele citroenlimonade

Zomerse ‘Garden Salsa’

  • Hak (overschotjes van) wortel, paprika, verse kruiden, biet, boontjes, knoflook, lente-ui… heel fijn.
  • Neem als verhouding: 1 tas gehakte groenten + een halve ui + 1 tas fijngehakte tomaten + sap van ½ citroen + chili naar smaak + ½ tas verse peterselie.
  • Weeg alle groenten samen, meng er 2% zout door (bvb: aan een mengsel van 250 gram voeg je dus 5 gram zout toe) en doe dat in een Weckpot met een gewicht erop.
  • Laat 2 dagen fermenteren op kamertemperatuur en open de pot in tussentijd niet.
  • Serveer met verse kruiden en een scheut olijfolie.

Maak een traditionele citroenlimonade

Woudvruchtensoda

  • Spoel een bakje bosbessen af, laat ze uitlekken en weeg.
  • Doe de bessen in een weckpot en voeg er 2% zout aan toe (bvb: voor 200 gram bessen voeg je 4 gram zout toe). Tip: laat bovenaan zo’n 2cm ruimte tussen de rand en de bessen, want het mengsel kan nog uitzetten.
  • Sluit de pot goed, laat 3 dagen staan en maak de pot ondertussen niet open.
  • Schep na 3 dagen een paar eetlepels bessen in een kan en voeg er water, ijs, wat citroensap en een takje munt aan toe.

Maak een traditionele citroenlimonade

Dit heb je nodig om te fermenteren

Nog wat extra tips bij het fermenteren

Groenten en fruit fermenteren is supermakkelijk, maar toch durft het al eens mislukken. Geen nood: dit zijn nog een paar kleine dingen waarmee je rekening kan houden

  • Gebruik geen ongefilterd kraantjeswater.
  • Weckpotten altijd steriliseren voor gebruik: goed afwassen met zeep, afdrogen met een schone handdoek en 15 min in de oven (180°C)
  • Etiketteren! Anders haal je de potten door elkaar.
  • Algemene regel: 2% van het gewicht van het te fermenteren ingrediënt aan zout erdoor mengen.
  • Gebruik geen gewoon tafelzout, maar zuiver zeezout of roze Himalyan Salt.

Maak een traditionele citroenlimonade