• Home
  • Diameter en handvat van je bakpannen: hoe kiezen?

Diameter, handvat en andere kenmerken van je pan

1. Afmetingen van de pan

Het aantal personen waarvoor je kookt is uiteraard bepalend voor de grootte van je pan. De tabel hiernaast helpt je bij je keuze. Let wel, dit is slechts een richtlijn: veel hangt af van wat je klaarmaakt, van de eetlust van je gasten enz.

Ronde (grill)pan Wok Grillpan (lengte x breedte)
2 personen 20 cm / /
3 personen 24 cm 28 cm 400 cm²
4 personen 28 cm 30 cm 500 cm²
5 personen 30 cm 32 cm 600 cm²
6 personen 32 cm 34 cm 800 cm²
8 personen 34 cm 36 cm /
Poêles à frire

2. Type handvat

Zowel het type als het aantal handvatten heeft een invloed op het gebruiksgemak van je pan:

  • heb je een gaskookplaat, kies dan best voor een inox handvat (of hou het bakelieten handvat uit de buurt van de vlammen);
  • opteer je voor een vrij zware pan, ga dan voor een model met handige tegengreep;
  • een hittebestendig handvat is nuttig als je niet graag ovenwanten gebruikt;
  • een afneembare handgreep is praktisch om een pan compact weg te zetten.

3. Andere kenmerken

Sommige merken onderscheiden zich door handige functies of technologieën die het bakproces of het onderhoud van de pannen vergemakkelijken:

  • pannen met een warmte-indicator die aangeeft wanneer de pan klaar is voor gebruik;
  • de buitenbekleding van de pan bestaat soms uit een ander materiaal of heeft een speciale afwerking: voor makkelijker onderhoud of om ze langer te laten glanzen;
  • de meeste merken hebben technologieën ontwikkeld om ook op inductieplaten goede bakresultaten te behalen.