Tip 1:

Een kaasplank maak je met minimum 3 verschillende kaassoorten. Om goed te kiezen, kan je vertrekken vanuit de vijf kaasfamilies. In volgorde van toenemende pittigheid vind je de:

  • witschimmelkazen (zoals Brie en Camembert)
  • geiten- en schapenkazen (zoals chèvre)
  • harde en halfharde kazen (zoals Manchego en Comté)
  • rode korstkazen (zoals Chaumes en Reblochon)
  • blauwschimmelkazen (zoals Gorgonzola en Blue Stilton).

Tip 2:

Algemeen gesproken vraagt een witte wijn om een kleiner wijnglas en serveer je een rode wijn beter in een groter glas.

Een kleiner glas legt meer nadruk op het fruitige karakter van een witte wijn, terwijl een groter glas meer zuurstof in het glas laat, wat de smaakbeleving van rode wijn aanzienlijk verbetert. De tannines en het smakenboeket komen zo volledig tot hun recht. Je tong zal je dankbaar zijn!

Tip 3:

De keuze van je wijnglas speelt een belangrijke rol bij de smaakbeleving van je wijn. Je kiest best voor een klassiek glas met een steel, waarbij de glasrand iets minder breed is dan de bodem van het glas. De kleinere rand van het glas zorgt ervoor dat je geen aroma’s verliest. Daarnaast vermijd je met de steel dat je glas opwarmt door de warmte van je handen.

Tip 4:

Reken op zo'n 100 à 125 gram per persoon. Vergeet ook zeker niet wat extra garnituren in te slaan. Druiven, noten, olijven, brood, geroosterde pijnboompitten, gedroogde vruchten: stuk voor stuk toppers om bij een kaasschotel te geven. En alles rond je kaasplank is bijna even belangrijk als de kaas zelf. Vergeet bijvoorbeeld zeker niet je garnituren mooi op tafel te zetten in broodmandjes, schotels of potjes of een mooi gevulde fruitschaal aan te bieden.

Tip 5:

Snij de kazen in verschillende vormen en schik ze op een mooie manier, bijvoorbeeld met hun vlaggetjes van oorsprong. Gebruik voor elke kaasfamilie een ander mes. Zo vermengen de smaken zich niet. Er bestaan speciale kaasmesjes voor harde en zachte kazen. Serveer je kaasschotel onder een mooie kaasstolp en geef je gasten elk hun eigen kaasbordje. Om iedereen makkelijk van verschillende soorten kaas te laten proeven, heb je best ook een draaiblad in huis.

Tip 6:

Of je nu voor een groot of klein glas kiest, vul je glazen steeds voor 1/3. Zo laat je de wijn makkelijk walsen, waardoor alle aroma's vrijkomen. Bovendien ziet je glas er zo ook eleganter uit. Je kiest best voor heldere, doorzichtige glazen. Zo komt de kleur van de wijn mooi tot zijn recht. De kleur van de wijn vertelt immers heel wat over het type wijn dat je drinkt.