Zelf brood bakken:

makkelijk… en oh zo lekker!

Niet iedereen woont dichtbij een goede bakkerij. Wie geen lekker brood in de buurt vindt, is al sneller geneigd om zelf brood te bakken. Nog wat boter en confituur en je hebt een heerlijk ontbijt.

Hoe bak je zelf lekker brood?

1. Brood kneden

Dat is een eerste, belangrijke stap in het proces van brood bakken. Tijdens het kneden worden bloem, water, gist en zout tot een deeg samengevoegd. Het is van cruciaal belang dat het deeg precies lang genoeg gekneed wordt: een te korte of te lange kneedtijd beïnvloedt de elasticiteit van het deeg en dus ook het bakresultaat.

Er bestaan verschillende manieren om brooddeeg te kneden:

  • met de hand (gemakkelijk, maar vergt toch enige techniek);
  • met een handmixer met kneedhaken;
  • met een keukenrobot;
  • rechtstreeks in een broodmachine met het programma Dough/Deeg.
deeg kneden

2. Brood laten rijzen en bakken

deeg in kom

Na het kneden moet het deeg rusten om te kunnen "rijzen". De gist of de zuurdesem zet de suikers uit de bloem om in koolzuurgas en dat zorgt voor een luchtig broodkruim.

Leg het deeg in een grote mengkom of laat het liggen in de mengkom van je keukenrobot en leg er een keukenhanddoek over. Laat het deeg nu rijzen op een warme plaats (dichtbij een radiator) of in de oven op stoomfunctie (temperatuur tussen 25 en 30 °C). De meeste traditionele broodsoorten moeten twee keer rijzen. Voor de tweede rijsbeurt wordt het deeg voorgevormd (opgebold).


Je kan het brood in de oven bakken op bakpapier, op een bakmat of in een broodbakvorm. Hou hierbij wel rekening met de vastheid van het deeg en met de gewenste broodvorm.

Elke broodmachine kan automatisch deeg kneden en laten rijzen en brood bakken, maar in zo'n toestel kan je ook enkel het deeg laten rijzen of het brood bakken. Handig, toch?

3. Brood snijden

Snijd sneetjes brood naargelang je er nodig hebt i.p.v. je brood in één keer volledig te versnijden. Zo blijft het langer vers. Gebruik daarvoor een eenvoudig broodmes (of getand mes) en een snijplank om het aanrecht te beschermen.

Heb je liever een preciezer en een fijner snijresultaat, kies dan voor een elektrisch mes of voor een snijmachine.

schijfjes brood

4. Zelfgebakken brood bewaren

brood met mes

Zelfgebakken brood heeft één nadeel: het bewaart minder goed. Een zelfgebakken brood eet je het best de dag dat het gebakken werd. Dan is het supermals. Zelfgebakken brood droogt sneller uit dan industrieel brood, omdat dit broodverbeteraars kan bevatten die ervoor zorgen dat het langer houdbaar is. Enkele tips om je brood langer vers te houden:

  • laat het brood na het bakken voldoende afkoelen op een rooster, maar ook niet té lang;
  • snijd enkel het aantal sneetjes brood die je nodig hebt;
  • bewaar het brood in een propere keukenhanddoek of in een papieren zak en leg het dan in een broodtrommel;
  • de allerbeste bewaartip is het brood invriezen zodra het afgekoeld is. Dat geldt zeker voor wie meerdere broden tegelijk bakt. Het volstaat dan om het brood enkele uren voor gebruik te laten ontdooien.

Heb je alle nodige voorzorgen genomen en is je zelfgebakken brood toch niet meer top? Bevochtig het lichtjes en plaats het enkele minuten in de oven. Zo krijgt het weer een krokant korstje.

5. Hoe word je een kei in brood bakken?

  • Bak je de allereerste keer brood, start dan met een eenvoudig wit brood met gist.
  • Zowel droge als verse gist zijn zeer gevoelige producten. Vermijd rechtstreeks contact met zout en zorg ervoor dat ze niet opwarmen wanneer je ze oplost.
  • Kies voor bloem van goede kwaliteit en gebruik ook het type bloem dat in het recept vermeld staat. Zo bekom je de beste broodsmaak.
  • Wil je extra smaak geven aan je brood? Kies dan eens voor een andere bloemsoort, gebruik zaden of maak je eigen zuurdesem.
  • Volg nauwgezet de rusttijden en de temperaturen uit het recept;
  • Het geheim van een krokante broodkorst? Zet een ovenschaal met water onderaan in de oven. Plaats het brood pas in de oven als er stoom ontstaat en vergeet ook niet om eerst het deeg in te snijden.
  • Maak grotere hoeveelheden broodjes en brioches tegelijk en vries ze in. Eventjes in de microgolfoven... en smullen maar.
  • Mag het net dat tikkeltje meer zijn? Probeer dan eens stokbrood, ciabatta of suikerbrood te bakken. Inspiratie voor broodrecepten vind je op Colruyt Lekker Koken;
  • Is brood bakken een koud kunstje geworden? Start dan met zelfgemaakte koffiekoeken!
broodjes

Onze artikelen om lekker, zelfgebakken brood te maken