Terug naar het overzicht

Hoeveel lagen telt de bodem?

De meeste kookpotten worden tegenwoordig gemaakt van roestvij staal. Maar aangezien dat niet de beste warmtegeleider is, hebben inox kookpotten een bodem die uit verschillende lagen bestaat. Daarin worden dan materialen verwerkt die de warmte van je kookvuur een stuk beter doorgeven. Concreet hebben kookpotten in roestvrij staal meestal een bodem met 3, 5 of 7 lagen. Die bepalen in grote mate de bereidingstijd, de controle over het vuur en... het prijskaartje.

Het aantal lagen in de bodem

  1. 1. Bodem met 3 lagen

    Een bodem met 3 lagen bestaat meestal uit 2 laagjes roestvrij staal met ertussenin een aluminium schijf. Dit omdat aluminium de warmte beter geleidt dan inox. Wanneer het onderste laagje roestvrij staal ook magnetisch is, dan kan je deze kookpot ook op inductievuren gebruiken.

  2. 2. Bodem met 5 lagen

    Ook bij een bodem met 5 lagen zijn de buitenste lagen van roestvrij staal. Het verschil zit hem in de 3 overige binnenlagen, waarbij aluminium vaak gecombineerd wordt met een ander metaal (bijvoorbeeld koper) of legeringen. Zo wordt de hitte van je kookplaat gelijkmatiger verspreid over de hele oppervlakte van de kookpot.

  3. 3. Bodem met 7 lagen

    Een 7-lagige bodem is op dezelfde manier opgebouwd als één met 5 lagen. Maar de onderste laag die met de kookplaat in contact komt, bestaat uit 3 verschillende metalen. Die combinatie van legeringen zorgt voor de optimale verspreiding van hitte. Zo kan je zelfs op een lager kookvuur ook perfect koken. Dat scheelt dan weer een slok op de borrel van de energiefactuur.

  4. 4. Meerlagige wanden

    Bij sommige, kwalitatieve kookpotten bestaat niet enkel de bodem uit verschillende lagen. Zo heeft bijvoorbeeld Demeyere heel wat potten in het gamma, waarbij de verschillende lagen uit de bodem ook doorgetrokken worden in de wanden van de kommen. Soms zelfs tot bovenaan de rand. Dit uiteraard voor een nog betere geleiding van de warmte.