Maak zelf de lekkerste
ijsjes en sorbet

Op een warme zomerdag is er niks heerlijker dan een verfrissend ijsje, toch? Wist je dat je ook heel makkelijk zelf ijs kan maken? Even surfen op internet en je vindt een pak recepten die je doen watertanden: fruitig sorbetijs, smeuïg roomijs, verfrissende waterijsjes of frozen yoghurt...

Waarom zou je zelf ijsjes maken?

  1. Je kiest zelf de ingrediënten, het suiker- en vetgehalte.
  2. Het is goedkoper.
  3. Je mag erop los combineren en experimenteren.

Ontdek snel wat je nodig hebt om verschillende soorten ijsjes klaar te maken!

Zelf ijsjes maken? Zo begin je eraan!

Ijsjesvormen

Smullen van je eigen ijsjes gaat het snelst als je ijsjesvormen gebruikt. Je vult ze op met je ingrediënten (water en siroop, frisdrank, vruchtensap, gemixt fruit, yoghurt,...), zet ze enkele uren in de diepvries en... klaar! De meeste ijsjesvormen zijn gemaakt van siliconen: zo haal je het ijs er altijd makkelijk uit. Dit is de ideale manier om waterijsjes en frisco's te maken, maar ook om je kinderen fruit te laten eten ;-)

Vind hier al onze ijsjesvormen
2. De manuele manier

Hou je meer van sorbet of roomijs? Dan is een handige manuele ijsjesmaker misschien wel iets voor jou. Je zet het kommetje 12u in de diepvries, giet er dan de ingrediënten in en mengt alles enkele minuten lang tot een smeuïg geheel.

Even makkelijk en niet duur: je kan ook in een gewone bewaardoos ijs maken. Probeer het eens! Zet je mengsel in de diepvriezer en meng (of mix) het elk uur, gedurende 4 uur. De textuur van het ijs dat je zo maakt, zal heel erg lijken op dat uit de ijsmachine!

3. In de blender

De snelste manier om sorbet te maken, is gewoon door fruit en ijs met elkaar te mixen in de blender. Opgelet: je blender moet wel krachtig genoeg zijn om ijs te kunnen malen. Zo niet, kan je je toestel op deze manier beschadigen.

Deze blenders kunnen ijs crushen
4. De ijsmaker

Een ijsmaker heeft een koelelement dat je minstens 48u in de diepvries moet leggen en een spatel die je ingrediënten mengt zonder dat ze meteen gaan bevriezen. Je hoeft je ijsmengsel gewoon in de ijsmaker te gieten en het toestel doet de rest. Na 30 à 40 minuten mengen, is je ijs klaar!

Met een ijsmaker kan je alle soorten ijs maken: sorbet, roomijs, italiaans ijs, noem maar op!

TIP: zet je ijsmengsel 24u in de koelkast voor je het in de ijsmaker doet. Zo wordt de kans op slagen een stuk groter!

Al onze ijsmakers
5. Ijsmachines

Wil je grote hoeveelheden ijs bereiden én een professioneel resultaat? Dan heb je een ijsmachine nodig. Zo'n toestel creëert zelf de ideale temperatuur om ijs te bereiden. Je hoeft dus geen koelelement meer in te vriezen en ook niet meer te wachten nadat je een portie ijs hebt gedraaid. Bovendien bespaart dat wat plaats in je diepvriezer! Sommige ijsmachines hebben zelfs verschillende programma's en een regelbare temperatuur.

Deze ijsmachines doen je rillen van plezier

Tips voor geslaagde ijsjes:

- De gouden regel is dat je de koude onder controle moet houden. Zet je mengsel vooraf 24u in de koelkast en het koelelement van je ijsmaker minimaal 48u in de diepvries.

- Voor een perfecte textuur haal je je sorbet best 10 à 15 minuten voor je hem serveert uit de diepvriezer

- Je sorbet smeuïger maken? Dat kan door de suiker deels te vervangen door suikersiroop. Of door opgeklopt eiwit toe te voegen aan je mengsel vlak voor het in de ijsmachine gaat.

- Wees origineel: combineer verschillende fruitsoorten met aroma's zoals munt, basilicum,... Varieer in kleur, kies voor ongewone smaken (al gedacht aan ijs van chocopasta, snoep of groenten?) en voeg leuke elementen toe (bvb: koekjes, hagelslag,...).

- Leg je gasten extra in de watten en combineer cocktails en sorbet (mojito, piña colada, ...). Opgelet, bevroren of niet: van alcohol geniet je best met mate!

- Slimme tip: bewaar je zelfgedraaid ijs in dozen van ijs dat je in de winkel kocht.

Maar vooral: amuseer je!