Il existe une infinité de smoothies.

Maak zelf het lekkerste ijs en sorbet

Op een warme zomerdag is er niks heerlijker dan een verfrissend ijsje, toch? Je kan je ijs wel kopen in de supermarkt of aan het ijskarretje, maar het is veel leuker om het gewoon lekker zelf te maken. Bovendien is zelf ijs draaien een stuk goedkoper, kies je zelf je ingrediënten (en dus ook het suiker- en vetgehalte) én kan je erop los experimenteren met smaken en texturen. Fruitig sorbetijs, smeuïg roomijs, verfrissende waterijsjes of frozen yoghurt... Noem maar op: je kinderen zullen er dol op zijn! Hieronder vind je enkele eenvoudige recepten én alles wat je nodig hebt om verschillende soorten ijsjes te maken.

Meer weten over de afgebeelde artikelen? Klik op de kleine, witte bolletjes op de foto en je krijgt alle informatie.

Alles voor je zelfgemaakte ijsjes

Hoe zelf vanille-ijs maken?

Vanilleroomijs, daar is iedereen dol op. Bovendien kan je het ook heel makkelijk zelf maken. Met dit simpele recept is het zo gepiept:

  1. Mix 8 eigelen met 250 gr suiker tot schuimige massa.
  2. Haal de pitjes uit een vanillestokje, doe ze in 1 liter volle melk en breng aan de kook.
  3. Giet de melk rustig op het eierschuim en blijf erin roeren met een houten lepel én op een zacht vuurtje tot het mengsel gebonden is. Opgelet: het mag zeker niet koken.
  4. Wanneer de massa gebonden is, haal de pot dan van het vuur en laat hem afkoelen in een bodempje koud water.
  5. Giet het mengsel in je ijsmachine en draai af.
Een heerlijk kommetje zelfgemaakt vanille-ijs

Welk type ijsmachine kopen?

Ijsmachine met koelschijf

Een ijsmaker heeft een koelelement dat je minstens 48u in de diepvries moet leggen en een spatel die je ingrediënten mengt zonder dat ze meteen gaan bevriezen. Je hoeft je ijsmengsel gewoon in de ijsmaker te gieten en het toestel doet de rest. Na 30 à 40 minuten mengen, is je ijs klaar! Met een ijsmaker kan je alle soorten ijs maken: sorbet, roomijs, italiaans ijs, noem maar op! TIP: zet je ijsmengsel 24u in de koelkast voor je het in de ijsmaker doet. Zo wordt de kans op slagen een stuk groter!

Naar onze ijsmachines
Ijsmachine met compressor

Wil je grote hoeveelheden ijs bereiden én een professioneel resultaat? Dan heb je een ijsmachine nodig. Zo'n toestel creëert zelf de ideale temperatuur om ijs te bereiden. Je hoeft dus geen koelelement meer in te vriezen en ook niet meer te wachten nadat je een portie ijs hebt gedraaid. Bovendien bespaart dat wat plaats in je diepvriezer! Sommige ijsmachines hebben zelfs verschillende programma's en een regelbare temperatuur.

Naar onze ijsmachines

Krijg hier al een voorsmaakje van onze ijsmachines en ijsmakers

Hoe zelf aardbeiensorbet maken?

Ook zin in een verfrissend kommetje sorbet? Een echte klassieker is aardbeiensorbet, maar je kan de aardbeien uit dit recept ook makkelijk vervangen door quasi elke andere fruitsoort:

  1. Spoel 500 gr aardbeien en verwijder de kroontjes.
  2. Maak suikersiroop door 65 gr suiker te vermengen met 65 ml water en het mengsel 5 min te laten doorkoken. Laat dan afkoelen.
  3. Mix de aardbeien met wat citroensap, de suikersiroop en ijsblokjes in de blender. Schep in de ijsmachine en draai tot ijs, of laat bevriezen in een ijsblokjesvorm en vermaal in de keukenrobot.
  4. Serveer de sorbet in een glas prosecco of cava of in een kommetje met wat muntblaadjes.
Maak zelf aardbeiensorbet

Een blender: onmisbaar voor de perfecte sorbet

De snelste manier om sorbet te maken, is gewoon door fruit en ijs met elkaar te mixen in de blender. Opgelet: je blender moet wel krachtig genoeg zijn om ijs te kunnen malen. Zo niet, kan je je toestel op deze manier beschadigen.

TIP: Voor een perfecte textuur haal je je sorbet best 10 à 15 minuten voor je hem serveert uit de diepvriezer.

Naar onze ‘sorbet-proof’ blenders
Maak je eigen sorbet met een blender.

Deze blenders kunnen ijs crushen

Hoe zelf gezonde waterijsjes maken?

IJslolly’s kan je heel makkelijk maken door wat frisdrank, fruitsap of water met siroop in ijsvormpjes te gieten en zo te bevriezen. Maar da’s natuurlijk niet zo gezond. Wil je de ‘sugar rush’ bij je kinderen toch wat binnen de perken houden, volg dan dit recept voor overheerlijke waterijsjes met watermeloen:

  1. Snij het roze vruchtvlees van een watermeloen in blokjes, doe ze in je blender en mix het fruit tot pulp (je hebt ongeveer 3 deciliter sap nodig).
  2. Voeg er het sap van 1 limoen aan toe.
  3. Voeg ook 60gr bloemsuiker toe (dat lost makkelijk op in het koude mengsel).
  4. Giet het mengsel eerst nog even door een zeef voor je er ijsvormpjes mee vult.
  5. Een paar uurtjes de diepvries in en… klaar!
Waterijs van watermeloen

Hoe leuker je ijsvormen, hoe smakelijker je ijslolly’s

Om fijne waterijsjes te maken heb je eigenlijk maar één ding nodig: leuke ijsjesvormen. De meeste ijsjesvormen in ons assortiment zijn gemaakt van silicone of soepele kunststof: dat is extra handig om het ijs er makkelijk uit te halen.

Naar onze ijsjesvormen
Leuke ijsjesvormen voor een leuk dessert

Dit komt ook van pas wanneer je sorbet of ijscoupes serveert!