Verzorg je messen om hun levensduur te verlengen.

Mag je zelf je keukenmessen slijpen

Koksmessen en keukenmessen verliezen door intensief gebruik beetje bij beetje hun scherpte. Da’s normaal. Wanneer je mes gebruikssporen vertoont, is het verleidelijk om het zelf te slijpen. Maar is dat wel een goed idee? Slijpen en aanzetten (ook wetten genoemd) zijn verschillende technieken om je messen hun scherpte terug te geven. Je kan je dure messen regelmatig zelf aanzetten om ze voor een korte tijd terug dat tikkeltje scherper te maken. Maar slijpen laat je best aan een professional over. Lees je hieronder hoe je stap voor stap te werk moet gaan met een wetstaal. Daarnaast geven we je ook enkele onderhoudstips waardoor je messen langer als nieuw blijven.

Aanzetten of slijpen?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, want het zijn allebei manieren om je messen terug aan te scherpen. Maar ze betekenen wel iets helemaal anders. We leggen het verschil even uit:

  • Aanzetten: De snede van je lemmet vertoont na verloop van tijd gebruikssporen: het is als een fijne draad die wordt vervormd tijdens het snijden. Door je mes aan te zetten met een wetstaal maak je de snede weer recht. Als je dit regelmatig doet, haal je weliswaar beschadigingen en onzuiverheden uit de snede, maar maak je de snijhoek wel telkens een fractie stomper. Daardoor wordt je mes steeds minder scherp, tot je op een bepaald moment met een wetstaal niet veel meer kan herstellen. Dan moet je slijpen: opnieuw een scherpe hoek op je mes gaan aanbrengen.
  • Slijpen: Wanneer je je messen vaak gebruikt en ook regelmatig ‘wet’ of aanzet, dan zal de snijhoek op termijn volledig afstompen en is het tijd om ze opnieuw te slijpen. Zie het als een grondige renovatie: je restaureert, versterkt én scherpt de snede tegelijkertijd. Een mes slijpen gebeurt idealiter op een natte slijpmolen en het vergt best wel wat ervaring en techniek. Je mes immers aan beide kanten met een gelijke hoek geslepen worden, anders gaat het schuin snijden.
Er bestaan talloze soorten messen. Spoel je keukenmes onder stromend water.

Ontdek al onze koksmessen en keukenmessen

Mag ik mijn messen zelf aanzetten en slijpen?

We raden je aan om je messen niet zelf te slijpen. Als particulier heb je vast geen natte slijpmolen in huis en wanneer je zelf droog slijpt, bestaat altijd het risico dat je jouw messen beschadigt. Voor het beste resultaat ga je best elke 2 jaar naar een erkende specialist.

Je messen aanzetten, kan je wel perfect zelf. Hier zijn alvast enkele tips:

  • Hou het wetstaal vast met je linkerhand als je rechtshandig bent en in je rechterhand als je linkshandig bent.
  • Gebruik het wetstaal altijd in combinatie met een houten plank, de punt naar beneden gericht.
  • Plaats het mes in een hoek van ongeveer 20° (hoe stomper het mes wordt, hoe groter je de hoek zal moeten maken: tot zo’n 45°).
  • Beweeg het mes tijdens het slijpen altijd van boven naar beneden, en wissel de 2 zijdes van het lemmet af.
  • Herhaal dit 5 tot 10 keer voor elke zijde.
Er bestaan talloze soorten messen.

Gebruikstips voor keuken- en koksmessen

  • Elk mes heeft een specifieke taak: grote messen snijden voedsel in stukken en kleine messen kerven of schillen. Andere exemplaren dienen specifiek om brood te snijden, te fileren, te ontbenen …
  • Snij voedsel op een snijplank liefst eentje gemaakt van bamboe of beukenhout. Snij niet rechtstreeks op je werkblad of op een snijplank uit kunststof.
  • Spoel het mes af onder stromend water. Je mag een beetje zeep gebruiken om vet van het lemmet te krijgen, maar overdrijf er niet mee. Plaats het nooit in de afwasmachine.
  • Bewaar het mes in een messenblok Leg een koks- of keukenmes niet in dezelfde lade als de rest van je keukengerei. Idealiter bescherm je het lemmet met een lederen of plastic etui.
Er bestaan talloze soorten messen. Er bestaan talloze soorten messen.