Hoe organiseer ik mijn koelkast als de beste?

Hoe organiseer ik mijn koelkast?

Ben jij het ook beu om regelmatig bedorven voedsel in de vuilnisbak te gooien? Hou je er niet van om steeds te moeten rommelen in je koelkast op zoek naar het juiste ingrediënt? Zakt de moed je in de schoenen wanneer er amper een plaatsje vrij is om boodschappen koel te bewaren?

Hoog tijd om je chaotische koelkast en je bijhorend organisatietalent eens grondig onder de loep te nemen. Een goed georganiseerde koelkast is namelijk een topper voor je portemonnee. De etenswaren blijven langer vers en zo vermijd je voedselverspilling. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de temperatuurzones in je koelkast. Lees je even mee?

De temperatuurzones zijn cruciaal

Je koelkast is onderverdeeld in verschillende compartimenten en temperatuurzones, waarbij in elke zone andere producten thuishoren. Gemiddeld genomen is de temperatuur 4°C in een koelkast. Naargelang de zone kan dit verschillen. Bij het vullen van je koelkast is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Let ook op met het vol proppen van je koelkast. In een overvolle koelkast kan de koude lucht moeilijk circuleren. Hierdoor zal meer elektriciteit verbruikt worden en je energiefactuur de lucht in schieten. Maar wat mag nu precies waar in je koelkast?

ijskast

1
De deuren

Het deurvak is de warmste plaats in de koelkast. De temperatuur bedraagt hier tussen 6°C en 8°C. Door de deur regelmatig te openen en te sluiten ontstaan er grote temperatuurschommelingen. In dit compartiment plaats je dan ook best voedsel dat tegen een stootje kan. Je kan er gerust fruitsap, sausen, frisdrank en alcohol plaatsen. Eieren en andere zuivelproducten bewaar je best ergens anders, zelf al is er een fijn plaatsje voorzien in het deurvak.

2
De bovenste plank

Op de bovenste plank in de koelkast vind je de meest consistente temperatuur. Deze bedraagt rond de 4°C à 6°C. Hier kan je voedsel plaatsen dat niet meer bereid hoeft te worden. Dit kan gaan over houdbare conserven zoals een bokaal met augurken of zilveruitjes, ready-to-go maaltijden, broodbeleg en ook etensrestjes. Deze restjes bewaar je bij voorkeur in een bewaardoos. Zo vermijd je vieze geurtjes en kan je je maaltijd in 1-2-3 opwarmen. Op deze plank kan je eventueel ook yoghurt en andere zuivelproducten plaatsen, maar dan best achteraan in de koelkast.

Onze favoriete bewaardozen

3
De middelste planken

Op deze hoogte kan je verschillende zaken plaatsen: soep, taart en ander gebak maar ook kaas, boter en bakproducten horen hier het beste thuis. Verse kruiden kunnen er ook goed aarden, net zoals eieren. De gemiddelde temperatuur bedraagt er tussen 3°C en 5°C.

4
De onderste plank

Met zijn 0°C tot 4°C is dit het koudste plaatsje in de koelkast. Producten die een zeer beperkte houdbaarheid hebben, plaats je best hier. Rauw vlees, vis, zeevruchten en als je nog plaats vrij hebt, kan het zeker geen kwaad om je zuivelproducten hierbij te voegen. Let er wel op dat je het rauwe vlees scheidt van andere voedingswaren zoals vis, zodat bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Neem je graag het zekere voor het onzekere? Bewaar het vlees dan in zijn originele verpakking en plaats het op een extra bordje of maak gebruik van een bewaardoos.

5
De lades

Het doel van de koelkastlades onderaan is de vochtige conditie garanderen. Dit zijn perfecte omstandigheden voor groenten, fruit en ook hier kunnen verse kruiden in terecht. Indien je twee lades hebt, scheid je best je groenten en fruit. Bepaald soort fruit zoals appels, perziken, pruimen en peren produceren ethyleen, een stofje dat het rijpingsproces versnelt. Wanneer deze fruitsoorten bij je groenten liggen, kunnen de groenten wat slap en gelig worden tot ze uiteindelijk beginnen te scheuten. Groenten en fruit houden van temperaturen tussen de 4°C en 6°C.

6
De plek bovenop de koelkast

Heb je plaats bovenop de koelkast? Kookboeken, keukenapparaten en huishoudpapier zijn hier veilig. Plaats hier zeker geen wijn of brood op. Het kan er namelijk gemakkelijk opwarmen door de motor van de koelkast die voor de gewenste temperatuur in de koelkast zorgt. Je wijn en brood zullen deze grote temperatuurschommelingen niet kunnen verdragen.

Onze favoriete koelkasten

Wist je dat …

… Tomaten, aubergines, komkommers, courgettes en paprika niet thuishoren in de koelkast? Ze worden namelijk sneller waterig maar ook melig en geurloos. Een courgette wordt ook bitter wanneer je ze te koel bewaart. Een paprika zal dan weer sneller verrimpelen.

… Ajuinen, aardappelen en pompoenen het langst vers blijven in een iets koelere omgeving dan de huiskamer? Een kelder of garage is ideaal. De koelkast is dan weer te koud.

… Tropische vruchten en citrusfruit niet goed tegen koude kunnen? Bananen, mango’s, meloenen, citroenen en sinaasappels laat je best uit de koelkast.

… Ook noten en notenpasta’s in de koelkast kunnen? Wanneer je ze niet onmiddellijk gebruikt, zullen de natuurlijke oliën beter bewaard blijven.

Heeft je huis ook nood aan een opruimbeurt?

Krijg je maar niet genoeg van het opgeruimd en gestructureerd gevoel? Met deze 5 efficiënte opruimtips trek je de lijn gemakkelijk door in je huis.