Houtbarbecues

Houtbarbecues: de ultieme manier van barbecueën

Een houtbarbecue is authentiek en multifunctioneel: je kan barbecueën en roken tegelijkertijd. Het hout wordt apart gestookt waardoor het vlees niet rechtstreeks boven de hittebron ligt en niet kan verbranden. Deze techniek noemen we indirect grillen. Tegelijkertijd hang je een lekker stukje kaas in de rookschouw, om je gasten het ultieme dessert voor te schotelen.

Voordelen van een houtbarbecue

Multifunctioneel

Rookschouw om warm (bv. vlees en groenten) en koud (bv. kaas) te roken.

Indirect grillen

Het vlees blijft lekker sappig en is overal even gaar.

Optimale smaak

Het unieke design zorgt ervoor dat je vlees rondom kan grillen.

Gezonde bereiding

Geen risico op verbrand vlees.

Veelzijdig

Geschikt voor kleine en grote gezelschappen.

Praktisch

Je kan het hout bijvullen zonder de rooster te verplaatsen.

Winter

Een houtbarbecue is ideaal voor een winterbarbecue.

De houtbarbecue is het neusje van de zalm Een houtbarbecue is ideaal voor een winterbarbecue De rookschouw zorgt voor een unieke smaak Eik of beuk is het beste voor een houtbarbecue

"Een houtbarbecue is zowel geschikt voor barbecues met een beperkt aantal personen als voor barbecues, tuinfeesten of recepties voor grote groepen.”

Gert, barbecuespecialist ColliShop.

Welk soort hout gebruiken?
Beukenhout en eikenhout zijn de meest aangewezen houtsoorten om te gebruiken in een houtbarbecue. Eik geeft een scherpere smaak dan beuk. Naaldbomen en andere soorten hout zijn af te raden.

Hoe onderhoud ik mijn houtbarbecue?

Het onderhoud van een barbecue is belangrijk zodat je er lang van kan genieten. Wacht niet tot je barbecue helemaal afgekoeld is. Profiteer van de hitte om hardnekkige resten of vlekken te verwijderen.

Reinig de rooster met een kleine borstel of een nat sponsje en een mild sopje.

Wrijf voor het barbecueën de rooster in met een beetje olie. Dat maakt het onderhoud nadien makkelijker.

Roestvrij staal wordt het best gereinigd met een daartoe speciaal voorzien product.

Geëmailleerd plaatstaal kan je makkelijk afwassen met een mild afwasmiddel.

Gebruik geen stalen borstel. Daarmee verwijder je de beschermende laag waardoor je barbecue kan gaan roesten.

Dek je barbecue steeds af met een hoes.

Bekijk al onze hoezen en accessoires voor barbecues

Veilig barbecueën

Hoe gezellig en los de sfeer op een barbecue ook kan zijn, toch is het belangrijk om een beetje op te letten. Met een juiste aanpak en een aantal tips kan je snel en veilig aan de slag.

Kies voor een stevige, vlakke ondergrond in een goed verluchte, open ruimte.

Hou voldoende afstand van kinderen, huisdieren, tuinmeubelen, parasols, struiken enz.

Verplaats nooit een brandende barbecue.

Een emmer water in de buurt kost niets, en kan als het nodig is brandjes in de kiem smoren.

Houtbarbecues in de kijker