7 veelgemaakte fouten die de levensduur van je pannen verkorten

Zijn je pannen al enkele jaren oud, of zag je net een nieuwe pan in de winkel? Er zijn zoveel redenen om een nieuwe pan aan te schaffen. Nochtans gaan pannen normaal gezien heel wat jaren mee. Veel hangt natuurlijk af van het merk, het materiaal en de coating. Maar ook het onderhoud en de reiniging van je pannen spelen een rol. Denk jij dat je je pannen behandelt zoals het moet? Wij sommen 7 veelgemaakte fouten op, zodat je ze zeker niet (meer) maakt!

XXX

1. De handleiding niet lezen voordat je de pan gebruikt

Nee, gewoon de verpakking van je pan trekken, is niet alles wat je moet doen voordat je je nieuwe pan gebruikt. Alle pannen moeten ook nog eens goed gereinigd worden met warm water en zeep en nadien goed gedroogd worden met een popere handdoek.

Ijzeren pannen of pannen met een antikleeflaag moet je ook nog eens extra behandelen. Warm wat olie op in de pan. Laat de olie nadien geleidelijk uitlopen en wrijf ze met wat keukenpapier over de pan. Je herhaalt dit nadien best regelmatig om de antiaanbaklaag mooi te behouden.

2. Geen stapelbeschermers gebruiken

Heb jij ook zoveel pannen in de kast? Om ruimte te besparen, stapel je ze dan vaak snel op elkaar. Plaatsbesparend, dat wel. Maar helaas kan dit je pan beschadigen. Zeker de antikleeflaag is hier gevoelig voor. Daarom is het aangeraden om stapelbeschermers in je pan te leggen. En om je pan natuurlijk steeds voorzichtig op te bergen!

3. Je pannen voorverwarmen

Al kan je natuurlijk enkel iets bakken in een pan die voldoende warm is, toch moet je je pan zeker niet te lang laten voorverwarmen. Zo brandt je vis, vlees of groenten niet aan (wat uiteraard niet goed is voor de gezondheid), maar beschadig je de antikleeflaag ook niet.

Kies dus voor een gemiddelde baktemperatuur en vermijd grote temperatuurverschillen. Die kunnen namelijk de vorm van je pan veranderen. Zorg dus dat je je pan eerst laat afkoelen voordat je je pan laat weken. Nog een aandachtspuntje: laat je lege pan (van eenders welk materiaal) niet te lang op het vuur staan.
Zo vermijd je dat de pan beschadigd wordt of verandert van vorm.

XXX

4. Je pan op eender welk vuur gebruiken

Dat je niet alle pannen op alle vuren mag plaatsen, wist je waarschijnlijk al. Kijk daarom altijd of de pan die je wilt kopen, wel geschikt is voor je kookvuur. Weet je trouwens welke kookplaat je moet gebruiken voor je pan? Hierbij moet je altijd kijken welke kookzone ongeveer dezelfde of een iets kleinere diameter heeft dan je pan.
Zo voorkom je dat je de pan beschadigt en dat de handgreep gloeiend heet wordt. Bovendien warmt de pan zo sneller op. En da's niet alleen geld-, maar ook energiebesparend.

XXX

5. Metalen keukenhulpjes gebruiken

Heb jij ook de gewoonte om je stukje vlees of vis om te draaien met een inox spatel? Door dit herhaaldelijk te doen, beschadig je de antikleeflaag van je pan.

Gebruik dus altijd een spatel in het hout, nylon of silicone. (Zelfs wanneer bepaalde merken beweren dat hun coating hier wel tegen kan.) En natuurlijk: snijd je vlees nooit in de pan zelf.

6. Je restjes in een pan bewaren

Een pan is een pan, en dient dus niet om restjes in te bewaren. Wanneer je sauzen of bepaalde gerechten te lang in de pan bewaart, kunnen de zure of vette ingrediënten de antikleeflaag van je pan beschadigen. Of zelfs de inoxkleur van je pan aantasten. Bovendien is er toch geen betere plaats om restjes te bewaren dan in een luchtdichte bewaardoos? Je koelkast zal je dankbaar zijn.

7. Je pan in de vaatwasmachine wassen

Een vaatwasmachine is superhandig en bespaart je heel wat tijd. Da's een feit. Toch is het niet de ideale manier om je pannen met antikleeflaag te reinigen. De bekleding wordt zo meteen beschadigd door de kuisproducten. Het best reinig je je antikleef- en ijzeren pannen simpelweg met een beetje zeep en warm water.

Zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat je ze opbergt. Staat er op de handleiding dat de pan in de vaatwasmachine mag? Dan nog neem je best het zekere voor het onzekere en reinig je de pan best gewoon in de afwasbak.

XXX

Nog een tip: kuis je pannen niet met een schuurspons. Heb je vastgekoekte restjes? Laat je pan dan enkele uren met wat zeep weken.