Winterse cocktails

Winter? Geniet van een warme cocktail!

In februari kunnen we ons verwachten aan wind, regen, sneeuw, koude … Gelukkig heb je de workshop ‘Winters barbecueën’ gevolgd en ken je nu de geheimen van gegrilde eendenborstfilet en gesmolten camembert. Hartverwarmende gerechtjes voor je vrienden en familie!

En wat dacht je van een straaltje zon en warmte, vermomd als een cocktail? ColliShop laat je enkele eenvoudige recepten voor wintercocktails ontdekken. Ideaal om je etentjes met vrienden of familie nog net iets meer punch te geven!

Voor deze 6 klassieke en originele cocktails heb je weinig ingrediënten of accessoires nodig. En natuurlijk kan je de recepten aanpassen in functie van je persoonlijke voorkeuren of het aantal gasten.

Neem zeker eens een kijkje bij de verschillende assortimenten van ColliShop. Je vindt er de nodige accessoires om deze heerlijke wintercocktails te bereiden, te serveren en te degusteren. Veel plezier!

Legals
* Alcohol schaadt de gezondheid: drink met mate.

Een lekkere grog, een klassieker tegen de koude

Ingrediënten

  • 120 ml warm water
  • 30 ml bruine rum
  • 15 ml-mix van limoensap, suiker en mineraalwater
  • 1 of 2 schijfjes citroen met 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs (optioneel)
  • 1 koffielepel honing (5 g) (optioneel)
6 ideëen voor warme cocktails

Hoe maak je een grog ?

Breng water aan de kook, giet het in een warmtebestendige mok en laat die even opwarmen. Giet het water weg en vul de mok met het warme water, de rum en de limoen-mix. Voeg eventueel ook de honing toe. Meng alles voorzichtig met een lange cocktaillepel. Werk naar believen af met citroen, steranijs en kaneel.

grog tegen verkoudheden

Warme cider: de vitaminekuur

Ingrediënten voor 3 glazen

  • 750 ml appelcider
  • 1 bio appelsien
  • 1 bio citroen
  • 2 soeplepels bruine suiker (30 g)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs (optioneel)
  • 1 koffielepel honing (5 g)
warme cider met vitamientjes

Hoe maak je een warme, kruidige cider?

Warm de appelcider op in een kommetje. Snijd fijne reepjes van de appelsien- en citroenschil. Snijd de appelsien in ronde schijfjes en voeg die toe als de cider begint te koken. Voeg ook de kruidnagel, de suiker, de schilreepjes en een beetje citroensap toe. Plaats een deksel op de pot en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en laat alle smaken zich zachtjes vermengen. Haal nadien alles door een zeef en serveer in een mooi thermoglas. Voor de afwerking van deze winterse vitaminecocktail kan je ook een lepeltje honing toevoegen en eventueel ook de steranijs, een kaneelstokje en een (gebruikt) appelsienschijfje.

Irish Coffee, een hart onder de riem

Ingrediënten

  • 180 ml sterke koffie
  • 50 ml Ierse whisky
  • 2 koffielepels kandijsuiker (10 g)
  • slagroom
  • ½ koffielepel ongesuikerd cacaopoeder
Irish Coffee

Hoe maak je een echte Irish Coffee?

Breng het water aan de kook. Giet het kokende water in een Irish Coffee-glas en laat het even opwarmen. Warm de whisky met de kandijsuiker op en maak ook een straffe koffie.


Als je drie duidelijk gescheiden lagen wil, moeten de whisky en koffie in principe even warm zijn. Giet eerst de warme whisky in het lege, opgewarmde glas. Voeg nadien de koffie toe: giet hem langzaam op een lepel die je net boven de whisky houdt. Werk af met een vleugje slagroom en bestrooi met cacao.

Als je het originele recept wil volgen, giet dan eerst de warme koffie in het glas en voeg nadien de suiker en whisky toe. Meng voorzichtig en werk af met slagroom.
*PS: In het originele Ierse recept is geen sprake van drie gescheiden lagen maar werden alle ingrediënten vermengd.

Koffiegeheimen ontrafeld – Colruyt Group Academy

Een Spiked Cinnamon Chai Latte, om de winterblues weg te blazen

Ingrediënten

  • 90 ml warme koffie
  • 60 ml vodka (met chocolade-infusion)
  • 30 ml Kahlúa (mix van rum, suiker, vanille en arabica) – of een andere koffielikeur
  • 30 ml Baileys
  • 2 soeplepels poedersuiker (30 g)
  • 1 koffielepel ongesuikerd cacaopoeder (5 g)
  • 1/2 koffielepel kaneelpoeder (~2 g)
  • 1 koffielepel chilipoeder (kruidenmix) (~4 g)
  • 2 soeplepels melk
  • slagroom (voor de afwerking)
Spiked Cinnamon Chai Lattes

Hoe maak je de winterse alcoholcocktail?

Doe de suiker, cacao, kaneel en poederchili in jouw favoriete koffieglas en meng alles. Voeg de warme koffie toe, dan de vodka, Kahlúa en Baileys. Roer even tot je een homogeen drankje bekomt. Giet er de melk bij en meng alles. Werk af met een vleugje slagroom en bestrooi met kaneel.

Een hot mojito, een kleine oppepper als je gehaast bent

Ingrediënten

  • kokend water
  • 60 ml rum (wit of bruin, naargelang je voorkeur)
  • 2 snuifjes verse muntblaadjes
  • 2 koffielepels kandijsuiker (10 g)
  • 1 theezakje (zwarte thee of Earl Grey)
  • 1 soeplepel limoensap
  • 1 schijfje citroen (optioneel)
hot mojito grog

Hoe maak je een warme mojito grog?

Giet het bijna kokende water in een kleine theepot en doe er de muntblaadjes, de kandijsuiker en het theezakje in. Laat ongeveer 2 minuten trekken terwijl je af en toe voorzichtig roert. Voeg de rum en het limoensap toe en meng alles. Is je Mojito Hot Toddy klaar? Filter hem dan met een kleine zeef. Dien op in een warmtebestendige mok, een martiniglas of zelfs een longdrink glas. Werk af met een klein muntblaadje of een citroenschijfje.

De wondere wereld van rum | Colruyt Group Academy

De basis voor een lekkere (warme) mojito is een goed gekozen rum. Maar wist je dat er ook goudkleurige en donkere rum bestaat? In deze workshop laat onze specialist je dit trendy drankje ontdekken.

Ik wil me inschrijven voor De wondere wereld van rum
Wondere wereld van rum – Colruyt Group Academy

Een Hot White Russian, tegen de koude

Ingrediënten

  • 150 ml koffie
  • 45 ml dikke room
  • 45 ml Kahlúa (mix van rum, suiker, vanille en arabica)
    – of een andere koffielikeur
  • ~30 ml vodka (naar smaak)
  • slagroom (voor de afwerking)
initiation au rhum – Colruyt Group Academy

Hoe maak je een Hot White Russian-wintercocktail?

Verwarm in een klein pannetje op een zacht vuurtje de koffie, de room, de Kahlúa-likeur en de vodka. Meng voorzichtig en wacht tot de bereiding goed warm is. Serveer je Hot White Russian in bijvoorbeeld een whiskyglas. Werk af met een flinke lepel slagroom.