6 Redenen om van stoofpotjes
je specialiteit te maken

Stoofvlees van varkenswangetjes, hertenragout, kalfsblanket… Stuk voor stuk gerechten om bij te likkebaarden! Maar hoe lang is het geleden dat jij nog eens zo'n stoofpotje op het vuur hebt gezet? Schrikt de lange kooktijd je af? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Hier zijn 6 goeie redenen om de potten nog eens lekker ouderwets te laten sudderen!

XXX

1. Makkelijker kan niet

Om een lekkere stoofpot op tafel te zetten, hoef je echt geen keukenprins of -prinses te zijn. De basis van dit soort gerechten is meestal dezelfde: vlees aanstoven, goed kruiden, groenten toevoegen en overgieten met bouillon, wijn of bier. Meer is het niet! Bovendien kan je het gerecht vanaf dan rustig z'n gang laten gaan, zonder dat je er bij moet blijven. Zo kan jij ondertussen rustig iets anders doen. Na enkele uren ruikt je hele huis naar een overheerlijke schotel die ook je smaakpapillen zal laten sudderen!

2. Perfect als je gasten ontvangt

Stoofpotjes zijn niet enkel makkelijk, je kan ze ook op voorhand klaarmaken. Dat maakt ze ideaal als feestmenu als er vrienden of familie langskomen. Gewoon even opwarmen voor je gaat serveren en klaar! Zo kan jij vooraleer je gasten komen:

  • Nog snel even stofzuigen
  • Je optutten voor het feest
  • De tafel dekken

Maar je hebt vooral minder stress en staat niet zo lang in de keuken, waardoor je extra kan genieten van de gezellige momenten met je gasten.

XXX
XXX

3. Verspil geen tijd met afwassen

Bij stoofpotjes gaan alle ingrediënten in één kom. De smaken komen zo optimaal tot hun recht, maar het heeft ook een praktisch voordeel: je blijft niet achter met een berg afwas of een overvolle vaatwasser. Lekker handig!

4. Altijd een heerlijke overschot

Iedereen weet dat stoofvlees of een ander suddergerecht nóg lekkerder is de dag nadat je het hebt bereid. Logisch: de ingrediënten hebben hun smaken langer kunnen afgeven aan de saus.
Maak dus gerust een extra grote kom klaar, zodat je er ook de volgende dag nog van kan genieten of enkele porties kan invriezen.

XXX
XXX

5. Geen keukentoestellen nodig

Vergeet mixers, keukenrobotten, snijtoestellen… Voor een lekkere stoofpot volstaat een doodgewone kom. Maar, toegegeven, in een kookpot van gietijzer komen de smaken vaak nog meer tot hun recht. In zo'n kom wordt de warmte beter doorgegeven van de bodem tot aan het deksel. Ook het risico op aanbranden is in een gietijzeren kookpot een stuk kleiner.
Wil je het iets exotischer aanpakken? Gebruik een tajine om je stoofpotjes te bereiden én ook meteen origineel te serveren. Ben je echt gehaast? Kies dan voor een snelkookpan of multikoker.

6. Stoofpotjes zijn 'veggie friendly'!

Dat stoofpotjes zich enkel lenen voor vleesgerechten, is een fabeltje. Ook vegetariërs kunnen naar hartenlust stoven en sudderen met seitan, tofu, vegetarische gehaktballetjes… Er bestaan duizenden recepten van stoofpotjes met groenten, peulvruchten, aardappelen... En ook visliefhebbers komen aan hun trekken. Je vindt een heleboel vegetarische stoofpotjes of sudderschotels met vis op Colruyt Lekker Koken.