4 mythes over vegetarisme

Kies jij vanavond weer voor een lap vlees op je bord? Dan ben je niet de enige. Heel wat Belgen halen nog steeds hun neus op voor een vegetarische levensstijl. Onterecht natuurlijk, want een vleesarme levensstijl heeft alleen maar voordelen voor jou en het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je door slechts één dag per week bewust geen vlees te eten het milieu al helpt? Nee? Lees dan zeker verder. Wij doorprikken graag 4 veelvoorkomende mythes over vegetarisch eten. Want neen, vegetarische kost is niet ongezond, smakeloos, saai of enkel voor geitenwollen sokken.
Mythe 1: Je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen

‘Als je nooit vlees eet, hoe krijg je dan alle voedingsstoffen binnen?’ Een vraag die heel wat vegetariërs al vast gehoord hebben. De gedachte dat je enkel via vlees je eiwitten binnenkrijgt, is echter helemaal niet waar. Ook met een weekmenu zonder vlees kom je niets tekort. Goede plantaardige eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld peulvruchten (zoals linzen, bonen, kikkererwten), noten en vleesvervangers (zoals tofu, tempé of seitan). Daarbij komt nog eens het feit dat je al de ongezonde dierlijke vetten niet binnenkrijgt. Resultaat? Geen torenhoge cholesterolwaarden. En dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Mythe 2: Het is niet lekker

Eet je nooit vegetarisch omdat je vindt dat vleesvervangers, zoals tofu, net als karton smaken? Dan bereid je de vleesvervangers vast niet op de juiste manier. Net zoals je je kipfilet of steak bereidt, vragen ook vleesvervangers om de juiste kruiding. Rauwe tofu heeft misschien wat weinig smaak. Maar door het product op te bakken in sojasaus of olijfolie met provencaalse kruiden, is het een lekkere toevoeging aan iedere maaltijd.

Mythe 3: Het is eentonig

‘Word je dat niet beu, altijd slaatjes eten?’ De gedachte dat vegetariërs enkel rauwkost eten, klopt helemaal niet. Meer nog, vegetarisme staat net gelijk aan een hele uitgebreide en originele keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere chili sin carne, wok met ananas en pistachenoten, pita met zelfgemaakte falafel of een quiche met geitenkaas en broccoli? De mogelijkheden zijn eindeloos, én lekker! Wedden dat je je portie vlees niet eens mist?

Mythe 4: Vegetarisme is enkel voor geitenwollen sokken

Denk jij bij het horen van ‘vegetarisme’ aan wereldvreemde, zweverige types? Think again. Vegetarisch zijn is zelfs hipper dan ooit. Heel wat mensen stappen af van de traditionele keuken en experimenteren met plantaardige, gezonde alternatieven. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat trendy, jonge chefs die een vegetarische levensstijl promoten. Ook vind je in elk trendy restaurant tegenwoordig wel voldoende vegetarische opties. En dan hebben we het nog niet over de uitsluitend vegetarische restaurants die als paddenstoelen uit de grond schieten!

Nog niet overtuigd?

Nog niet volledig overtuigd? Spijtig. Want enkele dagen per week bewust geen vlees eten, is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. Vleesproductie is immers de grote boosdoener op vlak van CO2-uitstoot. Veel meer dan bijvoorbeeld de uitlaatgassen van onze auto’s. Zo is een vegetariër verantwoordelijk voor maar de heft van de CO2-uitstoot van iemand die dagelijks zuivel en vlees eet. Vlees laten liggen is dus het proberen waard, toch? Al is het maar voor 1 dag per week.

Enkele lekkere receptjes

Mexicaanse quinoaschotel met guacamole

Zo maak je het

Linzencurry met munt, broccoli en courgette

Zo maak je het

Tofoerisotto met spinazie en tomatensaus

Zo maak je het

Pasta tricolore met courgette en broccoli

Zo maak je het

Farfalle met broccoli, paprika en courgetteroomsaus

Zo maak je het

Groentecurry met kikkererwten

Zo maak je het

Wrap met gegrilde tofoeblokjes en fris komkommerslaatje

Zo maak je het

Tagliatelle met linzen en tomatensalsa

Zo maak je het